Kalousek k rozpočtu: Učebnicový příklad projídání budoucnosti

Praha – "Jedná se o bezkonkurenčně nejhorší návrh státního rozpočtu za posledních pět let. Jde o typický učebnicový příklad projídání budoucnosti," řekl exministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek k rozpočtu, který navrhla současná vláda na rok 2015. TOP 09 bude chtít návrh rozpočtu již při prvním sněmovním čtení vrátit k přepracování. Navrhovaný schodek má proti letošnímu schválenému deficitu klesnout o 12 miliard na 100 miliard korun.

Tento týden bude sněmovna projednávat první návrh rozpočtu současné koaliční vlády, protože rozpočet na rok 2014 předkládala ještě úřednická vláda Jiřího Rusnoka. Přestože vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) podle Kalouska proklamuje úsporný rozpočet, plánované výdaje naopak porostou a částky na investice proti době ekonomické recese klesnou. „Nebudeme schvalovat to, co pan ministr financí Andrej Babiš (ANO) říká, ale co napsal. Vláda předkládá úplně něco jiného, než říká,“ tvrdí bývalý ministr. Proto bude TOP 09 již při prvním sněmovním čtení požadovat přepracování tohoto rozpočtového návrhu.

Kalousek: Rozpočet úsporný rozhodně není (zdroj: ČT24)

Sobotkova vláda podle Kalouska předpokládá výdaje bez započtení unijních peněz o 18 miliard korun vyšší, než jsou v rozpočtu na letošní rok, a o 24,5 miliardy vyšší proti střednědobému výhledu z roku 2013. Vyšší výdaje ale podle Kalouska nepůjdou na investice, ale vedle sociálních výdajů také na provozní výdaje státu. TOP 09 proto podle svého místopředsedy bude navrhovat, aby vláda snížila celkové výdaje rozpočtu o 20 miliard a zvýšila investice alespoň na úroveň roku 2012. Podle materiálů, které na dnešní tiskové konferenci ukázal, počítal rozpočet v roce 2012 s národními investicemi v objemu 48,6 miliardy korun, zatímco vláda navrhuje na příští rok 40,7 miliardy korun.

Na Kalouskova slova reagoval premiér Sobotka tím, že návrh rozpočtu je zaměřen na podporu hospodářského růstu a na investice při udržení deficitu veřejných financí pod kontrolou. Ke kritice rozpočtu se vyjádřil i prezident Miloš Zeman. „Panu Kalouskovi je líto, že už není ministrem financí. A jelikož jeho krev spočívá na mých rukou, tak už ho nadále nebudu trápit a nebudu se k jeho restriktivní politice vyjadřovat. To, že zaškrtila naši ekonomiku, je pro lidi, kteří se zabývají ekonomií, tak triviální zpráva, že ji nemusím opakovat,“ uvedl.

První čtení státního rozpočtu by ve sněmovně mohlo přijít na řadu od této středy. Poslanci v něm schvalují příjmy, výdaje, schodek a způsob jeho vypořádání.

Kalousek zkritizoval zejména provozní výdaje, kdy poukázal na to, že například na nákup materiálu proti výhledu z roku 2013 půjde o 2,55 miliardy korun navíc a o 2,29 miliardy navíc na nákup služeb, na platy úředníků o 6,55 miliardy víc a o 5,81 miliardy se zvýší dotace podnikatelským subjektům. „Na těch si dává ministr financí záležet, tam už se jedná opravdu o jeho peníze,“ podotkl. Typickým příkladem takové dotace je totiž podle Kalouska podpora agropotravinářského komplexu a tím se dotýká i Agrofertu ministra financí Andreje Babiše (ANO).

„Realita je taková, že oproti rozpočtu na rok 2014 celkové provozní výdaje bez platů klesají přibližně o tři miliardy Kč, oproti rozpočtu Miroslava Kalouska na rok 2013 klesají o 1,3 miliardy,“ reagovalo MF.

Místopředseda TOP 09 zkritizoval také snížení výdajů na vědu a výzkum. Výhled z roku 2013 předpokládal 27,8 miliardy korun, ale v návrhu rozpočtu se podle něj píše o 26,9 miliardy.

Vydáno pod