Tělo indického kávového magnáta se našlo v řece. Sílí hlasy, že jej úřady dohnaly k sebevraždě

Dva dny po zmizení zakladatele společnosti Café Coffee Day V.G. Siddharty se našlo jeho tělo ve vodě. Zmizení byznysmena vyvolalo spekulace, že si sáhl na život poté, co čelil tlaku kvůli dluhům a nezaplaceným poplatkům. Trhy už v úterý zachvátila panika, cenné papíry firmy se propadly o dvacet procent a po nálezu těla padaly ještě níž. Opozice teď vyzvala vládu, aby neničila indický růstový příběh a přehodnotila svůj přístup k podnikání v zemi.

Společnost Coffee Day Enterprises (CDE) uspořádala ve středu krizové zasedání rady a jmenovala nezávislého člena představenstva S.V. Ranganatha jako dočasného předsedu. Společnost také zřídila výbor s pravomocemi generálního ředitele a prozkoumá možnosti, jak skupinu Coffee Day oddlužit, informoval Reuters.

V dopise, který v sobotu údajně napsal sám Siddhartha a adresoval ho správní radě a zaměstnancům, řekl, že „se vzdal“, a obviňuje nejmenovaného partnera – fond soukromého kapitálu – za to, že ho tlačí k odkupu akcií a daňové úřady za „obtěžování“ a rozhodnutí, která mu způsobila krizi likvidity. Tedy zjednodušeně řečeno, že firma neměla dost peněz v hotovosti.

Siddharthův dopis také zmiňoval skryté transakce, o nichž ani auditoři a vyšší manažeři firmy nevěděli. Reuters také poznamenává, že přestože autentičnost dopisu, který byl k dispozici na sociálních médiích a publikován místními médii, stále nebyla ověřena, správní rada vzala jeho obsah na vědomí a bude jej důkladně prošetřovat. Akcie pak po úterním dvacetiprocentním poklesu pokračovaly v dalším prudkém propadu.

Zakladatel společnosti Café Coffee Day V. G. Siddhartha (na snímku z roku 2015)
Zdroj: Shailesh Andrade/Reuters

„Myslím, že společnost, její značka, její franšíza má hodnotu, pokud se prodá externímu kupujícímu,“ řekl k tomu pro Reuters senior viceprezident společnosti HDFC Securities Deepak Jasani. „Hodně bude záležet na tom, zda a kdy správní rada nebo vrcholový management rozhodne o prodej podniku, nebo ne,“ dodal.

Podle analytiků by vstup strategického investora mohl pomoci situaci stabilizovat. „Existují specializované typy fondů, které se zaměřují na nákupy společností, které se dostanou do problémů. Získají aktiva firmy za sníženou cenu a snaží se hospodaření zefektivnit s cílem prodat ji za pár let s výrazným ziskem,“ vysvětluje portfolio manažer společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.

Opozice chce, aby se změnil přístup k byznysu

Indické opoziční strany mezitím na základě dopisu obvinily vládní administrativu premiéra Naréndry Módího z toho, že vystavuje byznys až tyranským praktikám. „Je to nejošklivější příklad toho, jak toto pronásledování ničí indický růstový příběh,“ uvedl na Twitteru politik Milind Deora: „Doufám, že vláda přemýšlí o svých krocích, které jdou proti byznysu.“

Daňový úřad vydal v úterý prohlášení, v němž uvedl, že Siddhartha nezveřejnil některé příjmy, a zdůraznil, že jednání úřadů je normální. 

Ve svém dopise, který obsahoval seznam mnoha aktiv, Siddhartha také uvedl, že hodnota aktiv společnosti převyšuje nad dluhy, a tak mohou být použity k vyplacení všech.  

Siddhartha jednal o prodeji svého podílu Coca-Cole

Siddhartha nebyl k zastižení od pondělí. Dlouholetý byznysmenův řidič Basavaraj Patil uvedl, že ho vezl z Bengaluru do Sakleshpuru – což je 220 kilometrů. Uprostřed cesty ho však šéf požádal, aby jeli do Mangaluru. Těsně před ním, když se blížili k mostu, podnikatel požádal řidiče, aby zastavil auto. Pak vystoupil a zamířil k vodě. Šoférovi ještě řekl, aby počkal na druhé straně mostu. Tam se však už neobjevil.

„Našli jsme tělo asi půl kilometru od moře,“ uvedl ve středu pro Reuters místní rybář Ritesh D'Souza. 

CCD je na burze od roku 2015 a konkuruje mimo jiné světoznámému řetězci Starbucks. Jen v Indii má podle Bloombergu 1500 kaváren. Její zakladatel drží ve firmě 32,75 procenta akcií (spolu s rodinou pak téměř 54 procent). Na druhou stranu, jak zmiňuje Reuters, Siddhartha, jeho rodina a jejich holdingové společnosti přislíbili nebo zatížili asi 75,7 % svého podílu různými půjčkami. Výroční zpráva Coffee Day za rok 2018 také ukázala, že se podnikatel za většinu půjček zaručil osobně.

Minulý měsíc The Economic Times napsal, že Siddhartha jedná s Coca-Colou o prodeji CCD za 1,45 miliardy dolarů. Právě tento americký výrobce nealko nápojů (v Japonsku začal loni prodávat i svůj první alkoholický nápoj) se snaží prosadit také na trhu s kávou. Loni koupil britský kavárenský řetězec Costa Coffee, po Starbucksu druhý největší na světě.

Siddhartha přinesl do čajové Indie kulturu kávy

Siddhartha (59) byl velice známý indický podnikatel, provoz firmy CCD zahájil před více než dvaceti lety. Byl všeobecně uznáván za to, že přivedl kulturu kaváren do Indie, která miluje čaj, a také je považován za jednoho z prvních investorů rizikového kapitálu v zemi. Nedávno také prodal zhruba 20 procent v technické firmě Mindtree. Byl zetěm bývalého premiéra svazového státu Karnátaka.  

Společnost má své kavárny ve více než 200 městech, včetně Česka, Rakouska, Malajsie a Nepálu. V ČR je celkově deset kaváren Café Coffe Day, z toho pět v Praze, po jedné pak v Brně, Mostě, Znojmu, Liberci a Plzni.