EU prověří Amazon kvůli přístupu k obchodníkům, kteří prodávají jeho prostřednictvím

Evropské dozorčí orgány prověří, zda Amazon neporušuje pravidla hospodářské soutěže. S americkým internetovým prodejcem zahájí oficiální šetření, uvedla Evropská komise. Cílem je zjistit, zda se společnost chová legálně při zacházení s obchodníky, kteří své zboží jejím prostřednictvím nabízejí.

Evropská komise se při svém šetření zaměří na dohody, které Amazon uzavírá s firmami, jež pak nabízejí výrobky na jeho platformě Marketplace. Americké společnosti to umožňuje analyzovat a využívat takto získané údaje, což podle Komise může ohrožovat hospodářskou soutěž, protože to Amazonu nad těmito obchodníky poskytuje tržní výhodu. Amazon totiž vystupuje v dvojí roli – jako nákupní platforma a prodejce zároveň.

Příjmy ze zboží nabízeného třetími stranami činí podle Amazonu již 58 procent jeho hrubých tržeb. Pokud Evropská komise pochybení ze strany firmy zjistí, hrozí jí miliardová pokuta.

Pravidla Amazon mění už po rozhodnutí německého úřadu

Změnu postoje vůči třetím stranám aktuálně americkému internetovému gigantu nařídil již německý úřad pro kontrolu hospodářské soutěže. Obchodníci Amazonu vyčítali zadržovaní či zpožďování plateb nebo netransparentní rušení a blokování svých účtů.

V této souvislosti upravená pravidla budou platit nejen v Německu, které pro firmu představuje po Spojených státech druhý největší trh, ale i na britském, francouzském, italském a španělském trhu, stejně jako na trhu americkém a asijském, sdělil německý úřad.

Je to sice poprvé, co se Evropská komise přímo zaměří na on-line retailový obchodní model Amazonu, společnost ale už byla v Evropské unii vyšetřována dvakrát, a to kvůli daním a kvůli praktikám při prodeji elektronických knih.

Amazon již uvedl, že bude s vyšetřovateli plně spolupracovat. Jak dříve napsala agentura Bloomberg, v konečném důsledku by šetření mohlo vést ke změně způsobu fungování firmy.