Kellnerova skupina PPF je blízko koupě televize Markíza, uvedl Denník N

Investiční skupina PPF nejbohatšího českého podnikatele Petra Kellnera je blízko k nákupu přední slovenské televize Markíza, která patří do mezinárodní skupiny CME (stejně jako česká Nova). S odvoláním na nejmenované zdroje to v úterý napsal slovenský list Denník N.

Jednání mezi PPF a majiteli Markízy jsou podle Denníku N v závěrečné fázi a změna vlastníka slovenské televize může nastat zanedlouho. PPF ani Markíza informace o prodeji televize nekomentovaly.

TV Markíza je nejsledovanější slovenská soukromá stanice. I v červnu jí patřila vedoucí pozice. V cílově skupině 12 až 54 let měla průměrný celodenní tržní podíl 21,1 procenta. Konkurenční TV Joj vykázala ve stejném období 13,4 procenta. V prime-timu (19:00 až 23:00) dosáhla TV Markíza podle vlastní tiskové zprávy podílu 22,3 procenta, zatímco TV Joj 17 procent. Do skupiny Markíza přitom patří vedle TV Markíza také stanice Doma a Dajto. 

Je PPF jediným zájemcem?

Za jednu z možností list označil vytvoření společné firmy PPF a CME. Uvedl také, že skupina CME by se nemusela zcela stáhnout ze slovenského trhu a mohla by nakupovat zahraniční filmy, které dokáže získat výhodněji.

CME podle listu ohodnotila Markízu na více než 300 milionů eur (7,7 miliardy Kč), což je přibližně patnáctinásobek ročního zisku televize před zdaněním, úroky a odpisy.

Zda je PPF jediným zájemcem o Markízu, není jasné. Finanční skupina Penta, která se dříve zajímala o celou skupinu CME, Denníku N potvrdila, že nyní nevede žádná jednání o nákupu aktiv CME.

Mezinárodní finanční a investiční skupina PPF podniká na Slovensku například prostřednictvím mobilního operátora O2 Slovakia či skupiny Home Credit. PPF v ČR ovládla například i televizi Nova (2002), kterou později prodala společnosti CME (2005). 

Zákulisní souboj o českou Novu

Podle některých médií podala PPF nabídku i na koupi české televize Nova, uvedla agentura ČTK. Zájem však mají také další silné investiční skupiny. Spekuluje se například o Pentě či J&T či o čínských „dravcích“. 

Skupině PPF, která má sídlo v Nizozemsku, kde také odvádí daně, se před časem nepodařilo ovládnout bulharskou mediální společnost Nova Broadcasting Group. Převzetí totiž neschválil bulharský antimonopolní úřad. Firmu nakonec letos získala jiná bulharská společnost Advance Media Group.