Doba dovolených se blíží, lidé proto žádají o superbleskové doklady. Musí si ale připlatit

Letní dovolené se blíží a mnozí lidé žádají na poslední chvíli o nové cestovní doklady. Například superbleskový pas mohou získat v pracovních dnech do 24 hodin. Musí však počítat s výrazným příplatkem.

Žádostí o nové superbleskové pasy přijímají některé úřady před létem dvakrát víc než jindy. „V prvních měsících roku jsme měli cca 20 žádostí měsíčně, v květnu a červnu je to zhruba 40 žádostí měsíčně,“ říká mluvčí Prahy 4 Jiří Bigas. 

„Oproti loňskému roku evidujeme nárůst žádostí o vydání cestovních dokladů v kratší lhůtě. V letošním roce bylo takto vydáno zatím 373 dokladů,“ uvedl o superbleskových a bleskových cestovních dokladech zastupující mluvčí ostravského magistrátu Petr Havránek.

V květnu a červnu tak hlásí některé úřady až dvojnásobný zájem oproti předchozím měsícům.

  • Nové čekací lhůty platí od loňského července. Za příplatek šest tisíc korun je mohou zájemci mít do 24 hodin, u dětské verze rodiče zaplatí dva tisíce korun.
  • Za poloviční sumy si mohou lidé odnést příslušné cestovní doklady do pěti dnů. 
  • Při vydání pasu do 30 dnů platí žadatelé 600 korun (u dětí do 15 let pak 100 korun). 

Vedle pasů evidují úřady i zvýšený zájem o tzv. rychloobčanky (do jednoho dne). „V květnu jsme takových dokladů vydali 39, v tomto měsíci zatím 67,“ řekla Irena Orságová z tiskového oddělení města Zlín. Tzv. superblesk stojí u občanek jeden tisíc korun, u dětí do patnácti let je za 500 korun. Do pěti dnů činí cena 500 (300 korun). Pokud dospělému žadateli stačí nový občanský průkaz do třiceti dnů, dostane ho zadarmo. Za dětský pas pro cesty do zemí Evropské unie zaplatí v tomto případě padesát korun. 

O všechny doklady mohou lidé žádat na ministerstvu vnitra nebo na obecních úřadech s rozšířenou působností. Pasy a občanky vydané do 24 hodin je ale nutné si vyzvednout přímo na ministerstvu.