Trump oznámil, že se na summitu G20 sejde s čínským prezidentem

Americký prezident Donald Trump se příští týden na okraj summitu velkých ekonomik G20 v Japonsku sejde s čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Oznámil to v úterý na Twitteru s tím, že s čínským prezidentem hovořil telefonicky. Agentura Reuters poznamenala, že příprava nadcházející prezidentské schůzky opět spouští obchodní rozhovory mezi Pekingem a Washingtonem.

„Vedli jsme s čínským prezidentem velmi dobrý telefonický rozhovor. Příští týden v Japonsku na G20 budeme mít širší schůzku,“ napsal Trump. V tweetu rovněž uvedl, že čínští a američtí zástupci už zahájili přípravná jednání. 

Spojené státy a Čína vedou nákladnou obchodní válku, kvůli které trpí světová ekonomika i finanční trhy. Společné rozhovory, jejichž výsledkem měla být obchodní dohoda, ale v květnu ztroskotaly a stávající kontakty jsou značně omezené.

Trump se i přes komplikované obchodní vztahy netajil tím, že má o setkání s čínským prezidentem zájem. Trumpovo dnešní prohlášení znamená podle Reuters uklidnění obav z toho, že by se schůzka obou prezidentů nakonec nemusela konat. Takto nepříznivý vývoj by Washington vnímal jako urážku a zřejmě by vedl k dalšímu vyhrocení sporu o cla.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo minulý týden prohlásil, že Trump se chce s čínským prezidentem sejít a že na setkání otevře i téma nynějších demonstrací v Hongkongu. Protesty ve městě vyvolala snaha místní samosprávy prosadit kontroverzní návrh zákona, který by umožňoval vydávat osoby podezřelé z trestných činů z Hongkongu do pevninské Číny i do jiných zemí. Demonstranti se obávali, že zákon, jehož schvalování bylo pod tlakem protestů odloženo na neurčito, by znamenal omezení demokratických výsad města. 

Summit G20 se uskuteční v japonské Ósace 28. až 29. června. Skupinu G20 tvoří Argentina, Austrálie, Brazílie, Británie, Čína, Francie, Indie, Indonésie, Itálie, Japonsko, Jihoafrická republika, Jižní Korea, Kanada, Mexiko, Německo, Rusko, Saúdská Arábie, Turecko, USA a jako samostatný dvacátý člen Evropská unie.

Ceny ropy zareagovaly růstem

V reakci na zprávu v úterý začaly růst ceny ropy. K růstu cen ale přispívá i napětí na Blízkém východě po útocích na tankery. Severomořská ropa Brent krátce před 17:30 SELČ přidávala 2,8 procenta na 62,65 dolaru za barel, zatímco americká lehká ropa WTI vykazovala růst o 4,1 procenta na 54,05 dolaru za barel.

Trh také čeká, jak rozhodnou představitelé Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejich spojenci o budoucnosti dohody o omezování těžby. Ruský ministr energetiky Alexandr Novak v úterý řekl, že vzhledem k nejistotě na trhu je na jakékoli rozhodnutí příliš brzy. Ceny ropy klesly z dubnových úrovní zhruba o 20 procent. Dolů je táhly obavy z obchodní války USA a Číny i nepříznivá ekonomická data.