Druhý pilíř definitivně skončí, lidé ale své peníze dostanou zpět

Praha - Druhý pilíř důchodového systému má zcela skončit. Tzv. důchodová komise totiž dává přednost variantě, podle které by lidé dostali naspořené peníze zpět - převedli by je do třetího penzijního pilíře nebo si třeba dorovnali své příspěvky v pilíři prvním. Návrh teď komise předloží vládě. Druhý pilíř loni podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové odsál z rozpočtu 212 milionů korun a letos by to bylo 700 milionů. „Neprospíval většině občanů,“ dodala. Naopak pravicová opozice s rušením druhého pilíře, který zavedla vláda Petra Nečase (ODS), nesouhlasí.

Druhý pilíř definitivně skončí, lidé ale své peníze dostanou zpět (zdroj: ČT24)

Předseda komise Martin Potůček přiblížil tři varianty, jak naložit s penězi ze soukromých penzijních fondů: „Budou si je moci nechat, vrátit zpět do průběžného systému nebo je převést do třetího pilíře.“ 

Náklady penzijních společností na zavedení druhého pilíře přímo kompenzovány nebudou. Soukromé firmy podle Potůčka musí počítat s riziky podnikání.

Podle Asociace penzijních společností do druhého pilíře penzijní společnosti investovaly, návratnost čekaly za 12 až 15 let. Za loňský rok měly kumulovanou ztrátu 282 milionů.

Konec už v roce 2016?

Kabinet Bohuslava Sobotky si podle Potůčka od komise prostuduje dvě varianty, kdy má druhý pilíř skončit. Ve hře je buď rok 2016 nebo 2017. Následně bude na politicích, ke kterému datu se přikloní. „I ta kratší varianta je v silách právního systému a zákonodárců,“ dodal Potůček. Ministryně Marksová serveru iDNES.cz uvedla, že bude chtít, aby byl dodržen termín 2016. Ten prosadila do koaliční dohody sociální demokracie.

V rámci druhého důchodového pilíře mohou lidé od loňska přesměrovat 3 procenta odvodů z veřejného důchodového systému do vlastního spoření u penzijních společností, částku ve výši 2 procent odvodů musí přidat ze svého. K systému se připojilo asi 83 tisíc lidí. Nynější vláda se ke zrušení druhého pilíře zavázala ve své koaliční smlouvě. 

Miroslav Kalousek, místopředseda TOP 09 a bývalý ministr financí

„To byl neúspěch, který byl zaviněn  negastivistickou kampaní. Ale oni (současná vláda) nenabízejí jiné řešení. Jakým jiným způsobem v povinném penzijním systému zachovat princip zásluhovosti lidí, kteří si část povinné části chtějí spořit sami pro sebe a nechtějí být odkázaní na stát?“

Současně komise představila nové internetové stránky, kde bude uvádět své plány. Jde o duchodova-komise.cz.