Obří rypadlo hlídají kamery. Nevybuchlá munice tak už obsluhu stroje neohrozí

Události: Obří rypadlo ovládané na dálku (zdroj: ČT24)

Obsluhu největšího těžebního stroje v Česku, které funguje u dolu Bílina nedaleko Mostu, už neohrožuje případný výskyt munice z druhé světové války. Nový kamerový systém totiž umožňuje ovládat obří rypadlo na dálku.

Pokud by stroj narazil na nevybuchlou leteckou pumu nebo protiletadlovou baterii, byla by v ohrožení hlavně kabina řidiče. Právě k takovému případu došlo před dvěma lety. Noční směna tehdy narazila na předmět obalený hlínou, o němž si myslela, že je to kus železa. Ve skutečnosti však šlo o nevybuchlou leteckou pumu z druhé světové války. Rypadlo se muselo okamžitě zastavit.

Přestože pyrotechnici celou oblast vyčistili, stále může být několik metrů pod povrchem další nevybuchlá munice. Kdyby o ni zavadilo koleso, řídicí kabina číslo jedna by byla první na ráně. Proto uvnitř stroje vzniklo záložní řídicí centrum. Díky systému 18 kamer se dá rypadlo řídit na dálku.

Kamerové centrum
Zdroj: ČT24

Kamery musí mít vysoké rozlišení, obraz co nejmenší zpoždění a nesmí ho rušit vibrace. Něco takového je na rypadlech unikátem. 

Stroj K 74 je šest tisíc tun vážící kolos, který dokáže vytěžit až 10 tisíc metrů krychlových zeminy za hodinu.