Lídři BRICS založili rozvojovou banku. Chtějí konkurovat Západu

Fortaleza – Představitelé pěti velkých a dynamicky rostoucích zemí skupiny BRICS, v níž jsou Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika, podepsali dohodu o vytvoření rozvojové banky a společného rezervního fondu. Na summitu šéfů států v brazilské Fortaleze to oznámila brazilská prezidentka Dilma Rousseffová. Tyto kroky podle ní změní podobu světové finanční architektury.

Návrh na vytvoření společné banky se poprvé objevil už před dvěma lety. Další jednání ovšem provázely neshody ohledně financování, řízení banky a jejího sídla. To se nakonec bude nacházet v čínské obchodní metropoli Šanghaji a prvním šéfem banky bude Ind.

Počáteční vklad každého z pěti členských států BRICS má činit deset miliard dolarů. Postupně má být v nové bance až 100 miliard dolarů (přes dva biliony korun), stejně jako v novém nouzovém rezervním fondu. Penězi z rozvojové banky se mají v příštích letech financovat infrastrukturní programy.

Země BRICS představují asi 40 procent světové populace a pětinu výkonu globální ekonomiky. Nová rozvojová banka a rezervní fond mají být protiváhou Světové banky a Mezinárodního měnového fondu, kterým už dlouho dominují Spojené státy a Evropa.

Státy BRICS
Zdroj: ČT24

Podle ruských expertů bude nová banka koordinovat makroekonomickou politiku států BRICS. Měla by je tak uchránit před krizovými jevy na světových finančních trzích. Napomoci tomu má i společný fond valutových rezerv, do něhož státy pošlou dalších 100 miliard dolarů.

Ambiciózní program navrhl svým partnerům ruský prezident Vladimir Putin, který by ve spolupráci šel ještě dál. Státy BRICS by prý mohly využívat vznikající ruský navigační systém Glonass, mohly by široce spolupracovat v těžebním průmyslu a sdílet systém výchovy odborníků. Hlava Ruské federace chce rovněž založit energetický pakt BRICS, jenž by měl zastřešovat rezervní palivovou banku a „ústav energetické politiky“. Cílem je podle Putina posílit energetickou bezpečnost všech pěti členských států.

Za důležitou oblast považuje Moskva taky humanitární spolupráci a rozšíření kulturních styků. Putin navrhl, aby státy BRICS společně provozovaly internetovou univerzitu, na jejímž fungování by se virtuálně podílely univerzity všech členských zemí.

Summit BRICS byl zároveň vyvrcholením cesty ruského prezidenta po zemích Latinské Ameriky. Brazilská schůzka dala šéfovi Kremlu příležitost ukázat globální ambice Moskvy v době, kdy je Rusko kvůli invazi na Ukrajině vystaveno sankcím západních států.