Loňský rozpočtový přebytek chce vláda využít hlavně na snížení vydaných dluhopisů

Vláda podpořila návrh ministerstva financí na využití loňského přebytku státního rozpočtu. Sumu 2,9 miliardy korun chce resort využít mimo jiné na snížení vydaných dluhopisů a zvýšení finančních aktiv. Vedle toho vláda v pondělí také schválila čtyři miliardy korun krajům na opravy silnic 2. a 3. tříd.

Ministerstvo financí plánuje loňský přebytek státního rozpočtu 2,9 miliardy korun využít na snížení vydaných státních dluhopisů o 1,6 miliardy korun a na zvýšení stavu na účtech státních finančních aktiv o 1,3 miliardy korun.

Vyplývá to z návrhu Státního závěrečného účtu za rok 2018, který v pondělí schválila vláda. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Schválený rozpočet na loňský rok počítal se schodkem 50 miliard korun.

Dokument, který shrnuje hospodaření státu, kabinet schvaluje každoročně a následně jej předkládá Poslanecké sněmovně ke schválení.

Materiál zahrnuje také přehled ekonomického vývoje České republiky, včetně vývoje souhrnu veřejných rozpočtů a vládního dluhu, souhrnné údaje o výsledcích rozpočtového hospodaření dalších složek veřejných rozpočtů, přehled o státních finančních aktivech a pasivech a o státních zárukách a přehled o stavech fondů organizačních složek státu.

Vedle toho kabinet projednal zprávu o vývoji státního rozpočtu v prvním čtvrtletí letošního roku. Rozpočet ke konci března skončil ve schodku 9,2 miliardy korun. Na celý letošní rok je rozpočet schválen s deficitem 40 miliard korun.

Příjmy rozpočtu ke konci března stouply meziročně o 18,6 miliardy na 364,3 miliardy korun. Výdaje stouply o 44,1 miliardy na 373,6 miliardy korun.

Peníze na silnice

Na jednání vlády ministři také schválili finance na opravy krajských silnic. Dvě miliardy kraje dostanou z rozpočtové rezervy a Státního fondu dopravní infrastruktury. Další dvě miliardy by měly kraje získat z evropských peněz.

Na poskytnutí peněz se shodli premiér Andrej Babiš (ANO), ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) a ministryně financí na schůzce 18. dubna.

Kraje mají ve své správě 49 tisíc kilometrů silnic druhých a třetích tříd. Ministerstvo dopravy spravuje dálnice a silnice prvních tříd, těch je asi sedm tisíc kilometrů. Krajům nepatří jen silnice, ale i mosty. Ty jsou mnohdy ve velmi špatném technickém stavu a jejich opravy jsou nákladné. Ze zhruba 15 tisíc mostů v Česku jich kraje spravují 12 tisíc.

Kraje zároveň požadují systémové řešení. Nechtějí se podle Asociace krajů každý rok na jaře ocitnout v nejistotě, zda peníze od státu dostanou, kdy je dostanou a kolik jich bude. Argumentují, že bez státního příspěvku nemohou opravovat silnice nižších tříd rychlejším tempem.