Madurův zločinný režim podporuje armáda a chudinské gangy, říká Ivan Pilip

Ivan Pilip v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Konec venezuelského prezidenta Nicoláse Madura se blíží, protože jeho režim není dlouhodobě životaschopný, ale je těžké odhadnout, zda to bude trvat týdny, měsíce nebo přes rok, uvedl v pořadu Interview ČT24 ekonom a bývalý ministr financí Ivan Pilip.

Je málo příkladů v historii, kdy se zničila takto bohatá země, jako tomu bylo v období Madura a jeho předchůdce Huga Cháveze, uvedl Pilip. On sám se v Jižní Americe angažuje jak obchodně, tak v nadacích. Na své stránce rovněž uvádí, že je ve vedení institutu CASLA, který se zaměřuje na podporu demokratických změn v zemích Latinské Ameriky.

K demonstracím ve prospěch Madura, či naopak jeho hlavního rivala, prozatímního prezidenta a lídra opozice Juana Guaidóa, řekl, že davy jejich stoupenců jsou naprosto nesrovnatelné. „Kdyby se to dalo odhadnout, podpora je 20 ku 80 ve prospěch Guaidóa.“ Pokud by se konaly svobodné volby, opozice by podle něj drtivě vyhrála. 

Zmínil, že v zemi s největšími zásobami ropy na světě se inflace měří v milionech procent, chybí běžné zásoby potravin, na které se stojí hodinové fronty. Dochází také k dlouhotrvajícím výpadkům energie po celé zemi. 

V pořadu se Pilip věnoval také tomu, kdo Madura podporuje. Jednak jsou to podle něj někteří lidé z chudinských čtvrtí, kteří dostávají pravomoc loupit. Chudinské gangy tak tvoří paramilitární jednotky. Stoupenci jsou například i lidé, kteří v minulosti od režimu dostali byty, domnívá se Pilip. 

Další částí společnosti, která režim podporuje, je ta, jež „spolufunguje s jeho zločinnou podstatou“. Pilip uvedl, že venezuelský režim je jeden z největších organizátorů vývozu drog do USA a do světa. Navíc je tam podle něho naprosto neuvěřitelná korupce, kdy se kolem rodinných příslušníků Madura či Cháveze točí miliardy. „A ti, kteří se na tom podílí, jsou zejména ozbrojené složky, armáda. A to je ten důvod, proč režim stále odolává tlaku“. 

Ekonom odmítl názory, že za špatnou hospodářskou situací Venezuely jsou americké sankce.  „Je to ze staré ideologické výbavy komunistů a krajní levice, která vidí americké sankce za neúspěchem téměř kteréhokoliv levicového experimentu na světě. A že už jich bylo.“

Pilip zdůraznil, že sankce se až donedávna týkaly konkrétních představitelů režimu (zmrazené majetky, odepírání víz), ale ne země jako takové. Spojené státy jsou dokonce největším odběratelem venezuelské ropy, dodal. Teprve před pár týdny USA přijaly tvrdší sankce, které se vůbec nemohly promítnout, uvedl Pilip. 

Poukázal i na to, že Rusko a Čína se snaží využít situace a současný režim podpořit, aby měly svou základnu v Latinské Americe. Půjčily Venezuele desítky miliard dolarů, i za budoucí dodávky ropy, dodal. Současnou situaci tak označil za geopolitickou hru mezi Ruskem, Čínou a do jisté míry Tureckem na jedné straně a drtivou většinou demokratických států na druhé straně.