Na veletrhu v Cannes představují města svou budoucnost. Vize jsou velkorysé

Události: Propagace českých měst v Cannes (zdroj: ČT24)

Města budoucnosti představuje v Cannes veletrh nemovitostí a investičních příležitostí (MIPIM). Své vize přivezli i zástupci Česka. Podobu světových metropolí budou v příštích desetiletích ovlivňovat změny klimatu, rostoucí počet lidí, stále méně místa pro výstavbu i nové technologie.

Modernější, ekologičtější a také úspornější. Vize měst budoucnosti se v Cannes představují na více než 20 tisících čtverečních metrů.

Podle analýzy Organizace spojených národů vzroste počet lidí na planetě do deseti let na osm a půl miliardy. Šedesát procent z nich přitom bude bydlet ve městech, která se musejí přizpůsobit vyšším nárokům.

Do Francie za tímto tématem letos přijelo kolem 30 tisíc návštěvníků. „Kdyby byl MIPIM barometr toho, jak si vedou světové ekonomické trhy, byla by letošní návštěvnost dobrým znamením,“ řekl ředitel realitních projektů Filippo Rean. 

  • Jubilejní 30. ročník veletrhu nemovitostí a investičních příležitostí MIPIM se ve francouzském Cannes koná ve dnech 12.–15. března 2019.
  • Ve společné expozici Czech Cities&Regions se představují Praha, Brno, Ostrava a Moravskoslezský kraj. 

Specialista strategie z pražského Institutu plánování rozvoje Vojtěch Kuna poukázal ve společné expozici měst z České republiky například na model dopravního chování. „Na něm se ukazuje, jak se jednotliví uživatelé rozhodují, že se budou po městě pohybovat,“ vysvětluje. „Takže když navýším intenzitu dopravy, co se stane? Na přehledové mapě nám začnou vznikat dopravní zácpy a smogové situace.“

Zatímco Praha chce v budoucnu řešit především využívání městských brownfieldů, Ostrava investorům nabízí výstavbu nových bytů. Brno pak chystá celou novou městskou čtvrť. 

Jako zemi, o kterou má zájem, udalo Českou republiku více než 1160 účastníků veletrhu. Češi byli úspěšní také v soutěžní části veletrhu. Prvenství mezi startupy získal projekt inteligentního řízení prostoru: „Rozmístíme čidla v prostoru kancelářských budov a snímáme data, jak je využívaný. Jsme pak schopní pomocí analytiky dát návrhy, jak ušetřit na provozu budovy,“ řekl spoluzakladatel firmy Spaceti Max Verteleskyi. 

  • Praha představuje na veletrhu nemovitostí a investičních příležitostí MIPIM v Cannes interaktivní model trhu s bydlením, který vychází z analýzy situace v metropoli. Interaktivní verzi strategického plánu Prahy prezentuje projekt „Pře(d)stav si Prahu“, ve kterém se návštěvníci veletrhu mohou připojit k týmu městských projektantů a přinášet podněty k rozvoji města. Projekt představuje zkrácenou a zjednodušenou verzi mechanismů a vztahů v městském prostředí.
  • Z aktuálních projektů se na veletrhu představil unikátní rezidenční projekt Park Kavčí Hory od architekta Josefa Pleskota. Za tímto projektem, který změní zanedbaný brownfield na místo s moderní rezidenční výstavbou a zajímavým veřejným prostorem s množstvím zeleně, stojí generální partner společné expozice, největší český rezidenční stavitel, společnost Central Group. 
  • Finanční služby v oblasti financování nemovitostí prezentuje PPF banka, další generální partner expozice. Mezi projekty, které společnost financovala, patří například moderní kancelářská budova Butterfly developera Afi Europe v Praze 8 – Karlíně nebo luxusní rezidenční projekt Chateau Troja Residence společnosti Coast Capital Partners Czech Republic.
  • Stěžejním tématem Brna na veletrhu je projekt nová Jižní čtvrť. Urbanistickou studii na proměnu části území na veletrhu představuje uznávaný krajinářský architekt a urbanista Mark Johnson z architektonické kanceláře Civitas v americkém Denveru, který na projektu pracuje společně s týmem brněnských architektů, vlastníkem pozemků J&T bankou a Kanceláří architekta města Brna, uvádí webová stránka Brna.
  • Území těsně přiléhající k historickému jádru Brna zůstávalo desítky let nevyužité. V příštích letech by se mělo proměnit na živou městskou čtvrť s parkem a řekou, která nabídne bydlení pro 10 až 15 tisíc lidí. Půjde o jeden z největších projektů v České republice.
  • Brno dále představí projekty multifunkční sportovní haly pro více než 12 tisíc diváků v prostoru brněnského výstaviště a aquaparku v lokalitě Ponava s kapacitou více než 1200 osob.
  • Ostrava na veletrhu nabízí proluky u Smetanova náměstí a proluky na území Karolina a také plochu podél ulice 28. října v městském obvodu Moravská Ostrava.
  • Dále pak představuje rezidenční projekty v centru města Nové Lauby, novostavbu bytového domu na křížení ulic Kostelní a Biskupská a také bytový dům na Janáčkové ulici.
  • Město dále nabídne pozemky v průmyslové zóně v Mošnově. Nabídku doplní prezentace projektů, které se již realizují: Ostrava Airport Multimodal Park, rozvojová zóna Ostrava-Hrušov a zejména plán Ostravské univerzity vystavět nový multifunkční areál v centru Ostravy na Černé louce u řeky Ostravice a projekt na umístění Galerie moderního umění do zrekonstruované historické budovy městských jatek.
  • Zdroj: webové stránky uvedených měst