Veterináři zjistili salmonelu v kuřecích stehnech z Polska. Zásilku objevili v Lounech

Události: Salmonela v kuřecím mase z Polska (zdroj: ČT24)

Ve 1200 kilogramech mražených kuřecích stehen z Polska zjistili veterináři salmonelu. Zásilku objevili ve velkoobchodním skladu Petr Novotný - Gastroplus v Lounech. Nyní zjišťují, kam maso dále šlo, část zásilky byla distribuovaná do stravovacích služeb. Evropská komise (EK) přitom nařídila Česku přestat do konce týdne s mimořádnými kontrolami hovězího masa z Polska. Ty byly reakcí na dřívější odhalení salmonely v hovězím mase z Polska i na dovoz masa z tamních jatek, kde se porážely nemocné krávy. Šéf českých veterinářů Zbyněk Semerád uvedl, že ČR požadavek EK odmítne.

Kontaminovaného kuřecího masa může být více než zatím zjištěných 1200 kilogramů, stejná šarže šla i do Královéhradeckého, Zlínského a Olomouckého kraje, informoval ve čtvrtek mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Zboží vyrobila polská firma Inter-Natural 2000.

Část polské dodávky kuřecích stehen s bakterií salmonely již odešla z lounské firmy k několika zákazníkům. Některé z nich už firma kontaktovala, další osloví co nejdříve. Na dotaz ČTK to ve čtvrtek řekl majitel firmy Petr Novotný - Gastroplus Louny. Firma ale podle něj není přímý dovozce ze zahraničí a dodavatel deklaroval, že testy udělané před distribucí jsou negativní.

„Zboží bylo dodáno přes firmu, s kterou spolupracuji dlouhou dobu, a nikdy jsme neměli problémy. Není tedy důvod ukončit spolupráci, kvůli jednomu, i když připouštím, že velice závažnému problému. Věřím, že i on obchodoval v dobré víře a že nechce distribuovat závadné maso,“ dodal.

„Uvedených 1200 kilogramů kuřecího masa bylo součástí zásilky stejné komodity téhož původu o celkové hmotnosti 4800 kilogramů. Veškeré nedistribuované mražené drůbeží maso, celkem 3940 kg, bylo zajištěno a uskladněno odděleně a čeká se na laboratorní výsledky,“ dodal mluvčí SVS. V drůbežím mase bývá salmonela častěji než v hovězím.

Do skladu v Olomouci byly z Polska dodány zhruba dvě tuny kuřecích prsních řízků stejné šarže, jako měla mražená kuřecí stehna, v nichž našli veterináři salmonelu, řekl ČTK ředitel krajské pobočky SVS v Olomouci Aleš Zatloukal. Kuřecí prsní řízky měly datum spotřeby do 23. února a celá zásilka už byla ze skladu v Olomouci distribuována odběratelům, například restauracím.

Polský „seriál“ pokračuje

Zároveň jde o další díl letošního „seriálu“, který začal pro českého spotřebitele počátkem února: tehdy se zjistilo, že maso z kontroverzních polských jatek, kde se porážely nemocné krávy, se dostalo i do Česka. 

Později byla navíc odhalena také šarže hovězího masa se salmonelou (celkem šlo přibližně o 1900 kilogramů) a veškerý dovoz hovězího z Polska se dostal pod dohled českých úřadů. Vzorky každé zásilky tak analyzují od minulého čtvrtka čeští veterináři. 

Evropská komise v uplynulých dnech uskutečnila první audit polských jatek, jeho výsledky zatím nezveřejnila. Další, komplexní má proběhnout zřejmě v březnu. 

Polsko v reakci na problém slíbilo, že upraví pravidla veterinárního dozoru, jatka budou 24 hodin denně sledovat kamery a kontroly provozu již nebudou moci provádět soukromí veterináři. 

Brusel nařídil Česku přestat v mimořádných kontrolách hovězího

Evropská komise (EK) zároveň nařídila – podle polské televize Polsat – Česku do konce týdne ustat s mimořádnými kontrolami polského hovězího, neboť prý nejsou přiměřené riziku salmonely, informovala ve čtvrtek ČTK.

Evropská komise soudí, že postup českých úřadů vůči Polsku, spočívající v dodatečných kontrolách dováženého hovězího po objevení salmonely v jedné zásilce masa, nejsou přiměřené ohrožení a Česko musí přestat s takovými kontrolami.
Anca Paduraruová
mluvčí Evropské komise (ve vyjádření pro polskou televizi Polsat)

Mluvčí EK Anca Paduraruová také uvedla, že eurokomisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis napsal 25. února dopis českým úřadům, ve kterém žádal o ukončení dodatečných kontrol polského hovězího do konce tohoto týdne. Andriukaitis již minulý týden podle Polsatu varoval před „protekcionistickými sklony“ některých států v případě problémů s kvalitou potravin.

„Žádná země nemůže žádat o další dodatečné kontroly, pokud nemá odpovídající odůvodnění, nesouvisející s protekcionismem. Nesmí se dovolit členským zemím používat protekcionistické nástroje. Odporuje to zásadám společné zemědělské politiky, společnému trhu, společnému systému kontroly a dalším společným požadavkům,“ citovala eurokomisaře polská stanice.

Mluvčí EK podle televize Polsat připustila, že unijní předpisy počítají s možností různých kroků členských států proti potravinám, která by mohla ohrozit zdraví, ale ty „musí být přiměřené“ vůči zjištěnému riziku.

Semerád: Požadavek Evropské komise Česko odmítne

Česko ale požadavek EK, aby do konce týdne ukončilo mimořádné kontroly hovězího masa z Polska, odmítne. ČTK to ve čtvrtek řekl ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád.

V příštím týdnu podle něj budou členské státy hlasovat, Komise pak může ukončení mimořádných veterinárních opatření Česku přikázat. 

V odpovědi pro EK české ministerstvo zemědělství vysvětlí, proč mimořádné kontroly zavedlo a že se nyní rušit nebudou, uvedl Semerád.

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění. Lze je zničit dostatečným tepelným opracováním potravin. Do organismu pronikají výhradně ústy, vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou.