Němci mohou jít do důchodu o dva roky dřív, už v 63 letech

Berlín – Němečtí poslanci dnes schválili penzijní reformu. Němci tak budou moci jít do důchodu už v 63 letech, namísto dosavadních 65 let. Reforma přilepší na důchodech také ženám, které měly děti ještě před rokem 1992. Státní kasu vyjdou změny až na 11 miliard eur.

Podle zákona budou moci Němci odejít do důchodu už v 63 letech. Musí mít ale odpracováno 45 let. Pak se jim penze krátit nebude. Do odpracované doby se započítává i krátkodobá nezaměstnanost, pokud ovšem nenastala v posledních dvou letech před nástupem do penze. Toto opatření má zajistit, že zaměstnavatelé nebudou propouštět pracovníky krátce před tím, než do důchodu odejdou.  

Němci v současnosti odcházejí do penze v 65 letech. V roce 2007 ale tehdejší vládní koalice CDU/CSU a SPD pod vedením Merkelové schválila postupné zvýšení důchodového věku až na 67 let. Tato pravidla budou platit i nadále pro pracující, kteří odvádějí sociální pojištění méně než 45 let. Podle průzkumů považují zhruba tři čtvrtiny Němců možné snížení důchodového věku za spravedlivé.

Ministryně práce Andrea Nahlesová (SPD):

„Penzijní reforma oceňuje práci lidí, kteří v minulosti položili základy pro současný německý blahobyt. Chceme, aby z tohoto blahobytu nyní mohli těžit i oni.“

Penzijní reforma také zvyšuje důchod ženám, jejichž děti se narodily před rokem 1992. Za každé narozené dítě budou mít ženy v západních spolkových zemích nárok na dodatečných 57 eur (1 560 korun) měsíčně k důchodu, ve východních zemích 53 eur (1 450 korun). Úprava má napravit dosavadní znevýhodnění oproti ženám, jejichž děti se narodily po roce 1992. 

Penzijní reformu kritizují němečtí zaměstnavatelé, podle nichž jde snížení důchodového věku proti demografickým trendům.„Tento zákon je fatální. Podle demografických údajů bychom se měli vydat přesně opačným směrem,“ řekl prezident Svazu německého průmyslu (BDI) Ulrich Grillo. Obává se, aby v zemi v budoucnu nechyběla pracovní síla.

Také Mezinárodní měnový fond tento týden upozornil, že reforma sníží počet starších pracovníků na pracovním trhu, což by mohlo způsobit nedostatek zkušeností v některých sektorech. 

Naopak postkomunistická strana Levice chtěla ještě radikálnější změnu, požadovala plošné snížení důchodového věku na 63 let. Její pozměňovací návrh ale neprošel. 

Vydáno pod