Marksová pro ČT: Důchodový věk by neměl přesáhnout 70 let

Praha – Nová důchodová komise pod vedením profesora Martina Potůčka začala úřadovat. O konkrétních změnách budou zástupci sněmovních stran a odborníků jednat příští týden. Nejdřív mají navrhnout postup při rušení druhého důchodového pilíře; skončit by měl v roce 2016. Komise také plánuje zastropovat věk odchodu do důchodu – jak sdělila České televizi ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD), neměl by překročit 70 let.

Nejpozději v létě chce nová důchodová komise vládě navrhnout postup ukončení druhého pilíře penzijního spoření. Po první schůzce komise složené ze zástupců všech sněmovních stran a odborníků to řekl její předseda, Martin Potůček. Lidé tak už nebudou mít možnost převádět část odvodů do vlastního spoření. Dotkne se to asi 80 tisíc osob.

Předseda nové komise: Odvody by se měly ještě zvýšit

Navíc Potůček si dokonce dovede představit, že u prvního pilíře by se zvedly příspěvky na sociální pojištění - kvůli schodku průběžného důchodového systému. Více by pak podle něj měly přispívat i osoby samostatně výdělečně činné, jak uvedl v pořadu Ekonomika ČT24. Přitom Česko má páté nejvyšší sociální odvody na světě (v měřených zemích).

„Zrušení 2. pilíře nebude těžký úkol. Panuje tu shoda politických stran. O druhém pilíři navíc hlasovali občané takzvaně nohama, tedy, že do něj vůbec nevstoupili,“ dodal Potůček. Změna by měla nastat v roce 2016. Společně s tím by měla proběhnout modifikace třetího pilíře, kam by mohli účastníci druhého pilíře přejít. Ministryně práce by chtěla, aby do třetího pilíře víc přispívali zaměstnavatelé. Chce taky motivovat lidi, aby si na stáří spořili zvlášť. Pravicová opozice se zrušením druhého pilíře nesouhlasí.

Důchodová komise chce navrhnout i nejvyšší možný věk odchodu do penze. Ten totiž neustále roste – například děti, které se narodily či narodí letos, mají podle současných pravidel odejít do důchodu v 73 letech. A ti, co přijdou na svět za deset let, se zaslouženého odpočinku dočkají až v 75 letech. Podle ministryně Marksové je to příliš – za limit považuje 70 let. „Nedovedu si vůbec představit, že by to šlo nad tuto hranici,“ řekla ČT.

Potůček: První pilíř už neodpovídá struktuře společnosti

Novou komisi čekají podstatné úvahy rovněž o prvním pilíři. „Neodpovídá struktuře společnosti a našim očekáváním, je tam mnoho napětí,“ uvedl Potůček, který dodal, že neexistuje systém, který by byl ideálně spravedlivý, ale v tom současném vidí zjevné nespravedlnosti. „Znevýhodňuje ty, kteří vychovávají děti a investují do nich. Přitom ty děti pak budou do systému přispívat,“ upozornil.

„Je potřeba otevřít téma stejné výše důchodů pro ženy a muže, když už se bavíme i o tom, že budeme u mužů a žen srovnávat odchod věku do důchodu,“ přidává se poslankyně Radka Maxová (ANO). Lidovci zase prosazují víc v systému zohlednit počet vychovaných dětí.

Kohout: Skutečné reformy se dočkáme až za třicet let. A to už bude pozdě

Podle ekonoma Pavla Kohouta je Potůček přílišným zajatcem veřejného sektoru. „Je fanouškem prvního pilíře a nejradši by viděl zvyšování dání,“ míní Kohout. „Většina reforem, které tu byly, byly kosmetického rázu, včetně toho druhého pilíře. Skutečná reforma nenastane dříve než za třicet let, ale to už bude pozdě,“ vidí Kohout budoucnost skepticky.

Premiér Bohuslav Sobotka očekává, že komise své úkoly stihne splnit. Tým nazývá Potůčkovou komisí. Podobné komise zasedaly už v minulosti, politici se ale obvykle v termínu nestihli dohodnout. Doporučení expertů navíc vždy nebrali v potaz.