Evropská komise zarazila spojení Siemensu a Alstomu. Obává se dominance na železničním trhu

Evropská komise zablokovala fúzi německého Siemensu a francouzské společnosti Alstom. Podle ní by vznikl nezpochybnitelný lídr trhu, což by ohrozilo sektor v oblasti železniční signalizační techniky a vysokorychlostních vlaků. Oznámila to komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Alstom je výrobcem signalizační techniky i francouzských vlakových souprav TGV. Naproti tomu Siemens vyvíjí německé vysokorychlostní vlaky ICE. Plánovaným spojením měla vzniknout druhá největší firma v oblasti železniční techniky na světě s ročními tržbami zhruba 15 miliard eur (384 miliard korun).

Spojení železničních aktivit obou firem by tak podle Evropské komise výrazně zredukovalo soutěž v obou segmentech a zbavilo zákazníky, včetně provozovatelů železniční dopravy a správců infrastruktury, možnosti výběru dodavatele a produktů.

„Společnosti nechtěly řešit naše vážné obavy o hospodářskou soutěž,“ uvedla Vestagerová. Spojení by podle ní bez dostatečných pojistek vedlo k vyšším cenám signalizačních systémů, které jsou významné pro bezpečnost pasažérů, i ke zdražení vysokorychlostních vlaků. Poškodilo by to podle ní také inovace.

Na tisíce povolených fúzí připadá několik zablokovaných

Firmy ve snaze vyhnout se zablokování návrhu fúze nabídly například odprodej části svého podnikání v oblasti signalizační techniky a sdílení licenční smlouvy na technologii vysokorychlostních vlaků Siemensu v Evropě po dobu deseti let. Podle Komise to ale nejsou kroky, které by mohly zabránit vyšším cenám a zachování šíře nabídky na trhu.

Komisařka Vestagerová přitom připomněla, že v minulých letech povolili přes tři tisíce spojení firem a zablokovali jen sedm. Rozhodnutí Komise je podle Vestagerové vždy založeno na právním základě a podrobné hospodářské analýze. „Úlohou naší kontroly fúzí je bránit vzniku monopolů či dominantních hráčů na trhu, což by poškodilo soutěž i spotřebitele,“ upozornila.

Ve středu Komise ovšem zakázala ještě jedno chystané převzetí, a to divize plochých válcovaných produktů firmy Aurubis a firmy Schwermetall jiným německým zpracovatelem mědi, společností Wieland. Komise krok zdůvodnila vážnými obavami z toho, že fúze by omezila konkurenci a vedla k růstu cen měděných válcovaných produktů, které používají evropští výrobci.