Plzeňské hutě Pilsen Steel mají opět problémy, zaměstnanci jsou na nucené dovolené

Plzeňské hutě Pilsen Steel mají opět problémy (zdroj: ČT24)

Téměř tisícovka zaměstnanců Plzeňské hutě Pilsen Steel je po dvou letech znovu na nucené dovolené. Kovárny v roce 2014 prošly soudem povolenou reorganizací a před dvěma lety odvrátily konkurz. Společnosti se ale stále nedaří dostat do kladných čísel, a tak ruští majitelé v posledních měsících omezili provozní kapitál a společnost chtějí prodat.

Vedoucí konstruktérů podniku Pilsen Steel redaktorce České televize Lucii Pelanové potvrdil, že zakázek má továrna nasmlouvaných dost, ale tím, jak vedení společnosti omezilo přísun peněz do provozu, není z čeho vyrábět, a tím není ani práce.

Zaměstnanci kováren zůstanou doma nejméně do konce února. Pobírat budou 75 procent průměrné mzdy. Jestli budou moci v březnu nastoupit zpět do práce, zatím ale není jasné.

Přitom společnost Pilsen Steel je jedním z největších světových výrobců ocelových odlitků a hřídelí pro různé průmyslové podniky zabývající se výrobou elektráren nebo stavbou lodí. Na trhu je už přes 150 let a dvě třetiny produktů vyváží do zahraničí.

„Byl to naprosto neskutečný boj, protože firma původně chtěla dát 65 procent, a nehledě k tomu, nikdo z nás neví co bude dál,“ uvedla předsedkyně firemních odborů Ivanka Smolová.

„Společným záměrem managementu i zaměstnanců společnosti je obnovení provozu, na čemž momentálně intenzivně všichni pracují,“ uvedl pro ČT také jednatel Pilsen Steel Denis Kotlyar.