Indie se snaží odradit své obyvatele od návštěvy Tádž Mahalu. Prudce zdražila vstupné

Indická vláda zdražila o 400 procent vstupné do památníku Tádž Mahal pro domácí návštěvníky. Jde o nejnovější z řady pokusů, jak snížit davy turistů a omezit tím škody, které na této nejznámější indické turistické atrakci návštěvníci napáchají. Informoval o tom britský deník The Guardian.

Indové tvořili většinu z bezmála 6,5 milionu lidí, kteří v roce 2016 přijeli obdivovat stavbu z bílého mramoru. V celoročním průměru ji navštívilo přibližně 18 tisíc lidí denně.

Opatření přichází jen několik měsíců poté, co indické úřady omezily počet návštěvníků na maximálně 40 tisíc za den. Dříve se o víkendech během hlavní sezony stávalo, že památku navštívilo až 70 tisíc lidí během jediného dne.

Vstupenka pro indické občany do komplexu, který je pod ochranou UNESCO, se od pondělí zvýšila z 50 rupií (16 korun) na 250 rupií (78 korun). Indičtí návštěvníci jsou tak stále zvýhodněni oproti turistům ze zahraničí, kteří platí mnohanásobně více – vstup je stojí 1100 rupií (345 korun).

„Chceme, aby lidé platili více, abychom tím omezili návštěvnost,“ řekl mluvčí Indické archeologické společnosti, která má na starosti péči o památky. „Sníží to počet návštěvníků mauzolea o alespoň 15–20 procent a zvýší to příjmy nutné pro údržbu,“ dodal.

Soud hrozí, že památník se může úplně uzavřít

Odborníci říkají, že obrovské davy lidí páchají nevratné škody na mramorové podlaze, zdech i základech monumentu.

Památkáři se také snaží zamezit žloutnutí Tádž Mahalu, které způsobuje sílící znečištění ovzduší v severoindickém městě Ágra. Starosti nyní způsobuje i hmyz, který přitahují splašky v blízké řece Jamuna. Hmyz pak svým trusem znečišťuje hrobku a barví ji do zelena.

V červenci indický nejvyšší soud pohrozil, že památník nechá zavřít nebo dokonce strhnout, pokud ho úřady nedokáží ochránit před chátráním. Soud také vyzval, aby se úřady o Tádž Mahalu poradily s mezinárodními odborníky a urychlily restaurátorské práce.

Tádž Mahal nechal v 17. století postavit vládce Šáhdžahán na památku své milované manželky Mumtáz Mahal po její smrti při porodu čtrnáctého dítěte.