Zlevnily potraviny, zdražilo bydlení. Ceny zbrzdily v listopadu své tempo na dvě procenta

Meziroční růst spotřebitelských cen v listopadu zpomalil na dvě procenta z říjnových 2,2 procenta. Ceny tak rostly nejpomalejším tempem od letošního dubna. Zlevňovaly především potraviny. Nadále naopak zdražovalo bydlení a také pohonné hmoty. Analytici se shodují, že šlo jen o dočasné zpomalení růstu.

V listopadu výrazně zlevnily v meziročním srovnání například vejce, a to o více než 26 procent, uvedl Český statistický úřad. Cena cukru klesla o třetinu. Méně se platilo i za pečivo, vepřové maso, oleje a tuky nebo ovoce.

Ekonomka Komerční banky Jana Steckerová k tomu uvedla, že vzhledem k letošní slabší úrodě si ceny potravin poklesu dlouho neužijí a v následujících měsících zřejmě naberou opačný směr.

Vývoj inflace v listopadu (zdroj: ČT24)

Na meziroční zvyšování cenové hladiny měly nadále největší vliv ceny bydlení, kde se zvýšily ceny nájemného z bytu o 3,3 %, vodného o 1,8 %, stočného o 1,3 %, elektřiny o 5,6 %, tepla a teplé vody o procento.

„Za zpomalením růstu cen stál zejména meziměsíční pokles cen potravin a také cen pohonných hmot,“ uvedl hlavní ekonom ING Bank pro ČR Jakub Seidler. Zpomalení cen však bude podle něho krátkodobé a začátkem příštího roku inflace opět zrychlí. 

Na listopadovou inflaci podle očekávání dolehl vývoj cen ropy, která od října postupně klesá, dodal ekonom. Ceny pohonných hmot tak meziměsíčně poklesly o 0,3 % a jejich meziroční dynamika zpomalila z 12 na 10 procent.

Podstatnější vliv na zpomalení inflace však měly ceny potravin, které meziměsíčně poklesly o 1,2 %, zatímco obvykle ceny potravin v listopadu rostou. Na pokles cen potravin měly vliv zejména ceny ovoce a zeleniny, které byly meziměsíčně nižší o 6,3 % respektive o 4,2 %.

Vývoj inflace
Zdroj: ČT24
Meziroční vývoj spotřebitelských cen
Zdroj: ČT24

Co udělá ČNB?

Hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč uvedl, že Česká národní banka čelí dilematu: inflace i růst HDP jsou nižší, než čekala, koruna ale zároveň stále zůstává slabší, než předpokládala.

„Sdílím názor, že bankovní rada na svém prosincovém zasedání ponechá své sazby tentokrát beze změny, zvýšení ale zřejmě přijde hned v únoru, tedy na prvním měnově-politickém zasedání v novém roce,“ dodal ekonom. 

Vydáno pod