Škoda Auto opět dominovala soutěži Českých 100 nejlepších. Na druhé místo vyskočil ČEZ

Škoda Auto vyhrála podeváté za sebou anketní soutěž Českých 100 nejlepších. Její 23. ročník bude večer vyhlášen na Pražském hradě. Cílem soutěže je zviditelnit a ocenit české firmy, které dosahují vynikajících výsledků. Druhá letos skončila energetická společnost ČEZ, třetí pak zemědělská a potravinářská skupina Agrofert. Soutěž pořádá společnost Comenius.

ČEZ se na druhé místo posunul z loňské osmé příčky, Agrofert si polepšil ze šesté pozice. Naopak z druhé na čtvrté místo klesla Kooperativa pojišťovna a ze třetího na páté si pohoršily Karlovarské minerální vody.

Na galavečeru budou oceněny i společnosti a instituce v osmi oborových kategoriích, které mají bezprostřední dopad na životní úroveň obyvatel Česka. Ocenění tak získají firmy například v oborech „Cestovní ruch a hotelnictví“, „Informační a komunikační technologie“ nebo „Stavebnictví a doprava“. Cenu získají také mimořádné ženy v kategorii Lady Pro, mj. brigádní generálka Armády ČR Lenka Šmerdová, a mimořádní muži v kategorii Gentleman Pro, mj. předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) či generální ředitel České televize Petr Dvořák, reportovala z místa zpravodajka ČT.

Jediným měřítkem konečného umístění firmy v anketě je četnost nominací od vybraných odborníků. Návrhy musí splňovat tři omezení: firma je zaregistrovaná v tuzemsku a v Česku také platí daně, má nejméně 20 zaměstnanců a její obrat za posledních 12 měsíců činil nejméně 30 milionů korun.