Přetahování o brexitovou dohodu pozorně sledují i české firmy. Hraje se o jejich peníze

Události: Česko a brexit (zdroj: ČT24)

Osud brexitové dohody mezi Británií a Evropskou unií pozorně sledují i čeští podnikatelé. Její současný návrh považují za uspokojivý. Obavy proto mají z tzv. tvrdého brexitu, čili odchodu Británie z Unie bez jakékoliv dohody. To by nejspíš znamenalo například zavedení cel či zpožďování dodávek zboží.

Firma Barker Shoes dováží boty od anglického výrobce do obchodu v Praze minimálně jednou týdně. Bez dohody by se jim situace zkomplikovala. „Jedna věc je případné clo, to znamená, jak by se ty produkty zdražily v nákupních cenách. Druhý problém, o kterém se mluví, je rychlost dodání,“ uvedl majitel obchodu Pavel Čmelík. 

Současný návrh dohody nechává dodavatelské vazby výrazně neporušené. 

Velká Británie je jedním z největších obchodních partnerů Česka. Vloni přesáhl vzájemný zahraniční obchod 300 miliard korun. V posledních letech ale třeba vývoz mírně stagnoval.

Brexit
Zdroj: ČT24

„V současné době se firmy vyvážející do Velké Británie připravovaly především na ten scénář nedohody. V případě, že by smlouva byla přijata, tak je to pro nás jednoznačně pozitivní,“ domnívá se hlavní analytička Hospodářské komory ČR Karina Kubelková. Podobný názor má i generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy Dagmar Kuchtová. Dohoda podle ní zahrnuje většinu požadavků, které průmyslníci a obchodníci měli.  

Británie je druhým největším přispěvatelem do rozpočtu Evropské unie (do unijního rozpočtu přispívá v přepočtu 460 miliardami korun, více než z něj dostává). Její odchod bez dohody by tak pro ostatní státy mohl být citelný. 

Brexit, příspěvek Británie
Zdroj: ČT24

„Kdyby nedopadla současná jednání a došlo k tzv. tvrdému brexitu, nastala by nejistota, jak se budou financovat dokonce už rozběhnuté projekty, “ podotkl hlavní ekonom UniCredit Bank a předseda Výboru pro rozpočtové prognózy Pavel Sobíšek. 

Britská strana se navíc v návrhu dohody zavázala svými zákony uznat a chránit více než tři tisíce evropských geografických chráněných označení. V Česku se to týká třeba karlovarských oplatek, valašských frgálů nebo piva.