Vitásková o Urbanově návrhu: Je to snaha ovládnout ERÚ zájmovými skupinami

Praha - Pozměňovací návrh poslance ČSSD Milana Urbana k novele energetického zákona podle šéfky Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleny Vitáskové destabilizuje energetický trh. Urban navrhuje, aby úřad nově řídila pětičlenná rada složena z odborníků. To se ale současné šéfce úřadu nelíbí. Označila to za další z pokusů odstranit ji z čela ERÚ.

Poslanec za ČSSD Milan Urban nečekaně předložil 26. února na jednání Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny pozměňovací návrh takzvané malé novely energetického zákona. Stanovení výše poplatků za distribuci elektřiny a plynu by se nově stalo správním rozhodnutím. Firmy by se tak proti němu mohly odvolat a jít případně ke správnímu soudu.

Urban zároveň navrhuje i zásadní změnu fungování dohledového orgánu, kterým je Energetický regulační úřad. Urban chce, aby místo ředitelky ERÚ vedla kolektivně pětičlenná rada. Po roce by se přitom jednotliví členové střídali ve funkci předsedy.   

Alena Vitásková to dnes označila za pokus úřad destabilizovat. „Tímto dochází k zásadnímu ohrožení funkčnosti a nezávislosti ERÚ jako regulačního úřadu. Jde o pokusy rozvrátit činnost regulátora a umožnit ovládnutí ERÚ zájmovými skupinami tak, aby nemohlo dojít k ohlášeným změnám v regulačních pravidlech a ke krokům, které by lépe ochránily spotřebitele,“ pokračovala Vitásková. Podle ní by byla zcela znemožněna regulace cen, což by mělo zásadní dopad na spotřebitele.

Šéfka ERÚ k podání návrhu Milana Urbana dodala: „Učinil tak (Urban) bez odborné diskuse a se snahou obejít standardní meziresortní připomínkové řízení, vše dělal tajně bez našeho vědomí a bez vyhodnocení dopadu změn na energetický trh.“ 

Vitásková: Urban mě vydíral

Vznik pětičlenné rady ERÚ by fakticky znamenal odvolání současného vedení úřadu do 30 dnů od přijetí novely zákona. Vláda by pak předložila prezidentovi jména členů nové rady z řad zástupců jednotlivých energetických sektorů. Samotné členy rady by pak jmenoval prezident Zeman. Vitásková to komentovala, že cílem změny je odstranit ji z vedení úřadu. Naznačila přitom, že ji poslanec Urban dokonce vydíral – údajně jí nabízel, že vznik rady nenavrhne, když podpoří biometan. 

Teď to funguje tak, že předsedu ERÚ na návrh vlády jmenuje prezident republiky na dobu šesti let. Předsedu pak zastupují tři místopředsedové, které si ale vybírá sám předseda. Vitásková vyzvala orgány činné v trestním řízení, aby se pozměňovacím návrhem poslance Urbana zabývaly. Rovněž zaslala otevřený dopis premiérovi Sobotkovi, ve kterém ho vyzývá, aby celou záležitost prověřil.

Reakce Milana Urbana:

„Já si celkem vážím tak sympatické ženy, ale nemůže si myslet, že úřad je léno na doživotí. Je to státní úřad a vláda má právo rozhodnout, že tam bude rada, nebo že tam bude někdo jiný.“

Podle Urbana má naopak jeho návrh dopomoci k tomu, aby ERÚ fungoval profesionálně, nezávisle a transparentně. Reakce Vitáskové jsou podle něj účelové. Hospodářský výbor sněmovny se návrhem bude zabývat znovu 18. března, teď čeká na stanovisko ministerstva průmyslu a obchodu.

Ministerstvu se přitom Urbanův návrh docela zamlouvá. „Případné zřízení rady podle názoru MPO nesníží nezávislost ERÚ, ale stabilizuje činnost regulátora a zajistí kontinuitu výkonu regulace na delší období, než je jedno funkční období jeho vedení,“ uvedl ředitel energetické sekce ministerstva Pavel Gebauer. Dodal ale, že ministerstvo by bylo pro, aby se ještě diskutovalo, odkdy by opatření mohlo platit. 

Už dřív si Vitásková stěžovala, že jako regulátorka energetického sektoru čelila opakovaně útokům, které ji měly z vedení úřadu odstranit. Více čtěte ZDE. 

Včera pak přišli Reportéři ČT se zjištěním, že sama Vitásková má takzvaně „máslo na hlavě“. Tajně prý podnikala v oboru, na který dohlíží. To jí ale zakazuje zákon. Vitásková střet zájmů odmítá. Čtěte ZDE. 

Vitásková zároveň čelí žalobě kvůli podvodům se solárními elektrárnami na Chomutovsku. O kauze jsme psali ZDE.

Energetický regulační úřad

ERÚ vznikl na základě nového energetického zákona od 1. ledna 2001 vyčleněním oddělení z ministerstva průmyslu a obchodu a z ministerstva financí. ERÚ zahájil činnost 28. února 2001. Vitásková je v čele úřadu od srpna 2011. Před ní funkci zastávali Josef Fiřt, Pavel Brychta a Jana Novotná. 

Vydáno pod