Čínské zboží si získává u Čechů stále větší oblibu. Pastí jsou však časté padělky

Zájem o zboží z Číny stoupá (zdroj: ČT24)

Češi stále raději nakupují v čínských e-shopech. Obvyklá objednávka je za 500 korun, uvádí portál Plná peněženka, který zajišťuje internetové platby. Rostoucí zájem o čínské zboží pozorují i klasické české maloobchody.

V Česku se každý rok prodá na stovky tisíc nových mobilních telefonů. Téměř polovina z nich je vyrobena v Číně. A každý rok o ně roste zájem zhruba o pětinu.

„Velký zájem je o tablety a notebooky, podíl prodejů je přes 20 procent. Postupně roste také zájem o čínské televize a lednice,“ uvedla mluvčí Datartu Iva Pavlousková.

čína zásilky
Zdroj: ČT24

Zatímco před šesti lety přišlo z ciziny jen něco málo přes milion a půl zásilek, letos za prvních devět měsíců roku to bylo více než 19 milionů. Pracovníci České pošty je kontrolují rentgenem a ty podezřelé společně s celníky otevřou.

„Poměrně často se stává, že uvedený popis zboží nesouhlasí s tím, co je vidět na rentgenu,“ uvedl celní referent Florián Martin. Asi dvě až čtyři procenta zásilek je závadových, to znamená, že mají v sobě zakázané věci nebo věci bez průvodních dokladů, dodala mluvčí Celního úřadu Praha-Ruzyně Šárka Miškovská. 

Často se objevují i padělky. Pro celníky je vodítkem například výrazný nepoměr mezi deklarovanou cenou zásilky a značkou. Dražší značkové zboží – například hodinky – má skryté poznávací znaky, které celníci znají. Při podezření pak musejí oslovit majitele ochranné známky a pravost zboží prozkoumat.

Vydáno pod