Europoslanci odsouhlasili bič na kuřáky

Štrasburk - Europoslanci schválili tabákovou směrnici. Rozšíří se hlavně varování na krabičkách, nově by mělo pokrývat 65 procent celkové plochy. Text musí ještě schválit Rada ministrů. Členské státy pak budou mít dva roky na jeho zavedení do vlastních předpisů. Evropská unie chce návrhem odradit od kouření hlavně mladé lidi. Plánuje proto i zákaz cigaret s příchutí.

„Víme, že kouřit začínají děti, ne dospělí. Drtivá většina kuřáků začíná kouřit před 18. narozeninami. Toto hlasování je vyvrcholením mnohaleté práce, na pozadí intenzivního lobbingu tabákového průmyslu a jeho čelných skupin. Nová opatření jsou velkým krokem vpřed v kontrole tabáku, a napomohou předcházet tomu, aby nová generace kuřáků začala kouřit,“ uvedla britská europoslankyně Linda McAvanová. 

Podle současných předpisů by mělo varování pokrývat alespoň 30 procent přední a 40 procent zadní strany cigaretového balíčku. Teď by měl ale varovný text zaujmout 65 procent plochy na obou stranách krabičky. Navíc přibydou i varovné obrázky. 

A europoslanci schválili i další opatření. Zakázané bude třeba prodávat balení menší než s dvaceti cigaretami. Ty jsou totiž levnější, a tedy dostupnější pro děti. Směrnice chce do roku 2020 také úplně zakázat cigarety s příchutí – třeba takzvané mentolky. 

A regulovat se budou i elektronické cigarety. Ty se budou prodávat buď jako léčiva, budou-li napomáhat odvykání kouření, anebo jako tabákové výrobky. Měly by být zakázané pro děti a obsahovat zdravotní varování. 

700 tisíc mrtvých

Dvanáct let po zavedení první protikuřácké směrnice zůstává kouření hlavní příčinou smrti v EU, které lze předcházet. Každý rok si vyžádá na 700 tisíc obětí. V průběhu let se po zavedení opatření proti kouření snížil počet kuřáků v EU. V roce 2002 si cigaretu v Unii dalo 40 procent lidí, v současnosti je to 28 procent. 

Text směrnice ještě musí schválit Rada ministrů, která se jím má zabývat 14. března. Potom budou mít členské státy dva roky na to, aby směrnici zavedly do vnitrostátních předpisů. Česká republika se k evropské směrnici staví odmítavě. Prezident Miloš Zeman ale loni na podzim prohlásil, že výsledná podoba směrnice je poměrně dobrá, byť s regulacemi v této oblasti nesouhlasí.