S nemocenskou či zelenou naftou rozpočet nepočítal. Vláda teď hledá přes čtyři miliardy

Události ČT: Rozpočet a důležité koaliční zákony (zdroj: ČT24)

Státní rozpočet na příští rok zatím nepočítá s tím, že se začnou proplácet první tři dny nemoci, že bude vyšší příspěvek na péči pro handicapované nebo že bude výhodnější zelená nafta pro zemědělce. Vláda tak bude potřebovat další 4,5 miliardy. Tvrdí, že je nakonec najde. Opozice je ale kritická.

Zrušení karenční doby prošlo sněmovnou ve středu. Kvůli štědřejší nemocenské sníží stát odvody firmám celkem o 3,5 miliardy korun ročně. Jen od července příštího roku, kdy zákon začne platit, to bude znamenat rozpočtový výpadek 1,75 miliardy korun. Rozpočet na rok 2019 s tím ale nepočítá.

Většina poslanců podporuje i další dva zákony, které budou znamenat zásah do hospodaření státu. Ani ty ale rozpočet nezohledňuje. Jde o 2,3 miliardy korun na zvýšení příspěvku na péči o handicapované a téměř půl miliardy na výhodnější zelenou naftu pro zemědělce.

Náklady na prirority v roce 2019
Zdroj: ČT24

Všechny tři priority si od července vyžádají 4,5 miliardy. A po odhlasování rozpočtu v prvním čtení se už se základními parametry jako výší výdajů nedá hnout.

Vláda nicméně tvrdí, že potřebné miliardy v rozpočtu najde. „Jsou to věci, které jsou velmi potřebné,“ tvrdí ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

„Budu postupovat tak, jak postupuji doposud. Budu hledat v rámci rozpočtu daného roku rezervy tak, jako se nám to třeba podařilo letos v prvním pololetí,“ přiblížila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Vina dlouhého jednání o vládě?

Opozice ale vládu vyzývá, aby si už teď udělala v rozpočtu na zatím nepokryté nižší příjmy a vyšší výdaje dostatečnou rezervu.

„Pokud je politická shoda, tak si myslím, že je třeba adekvátní rezervu vytvořit,“ uvedl ekonomický expert KSČM Jiří Dolejš.

Podle některých stran jsou rozpočtově nepokryté vládní priority důsledkem letošního dlouhého vyjednávání o vládě. „Tím pádem to začalo kolidovat se sestavováním státního rozpočtu a důležité kapitoly se do rozpočtu nedostaly,“ řekl předseda SPD Tomio Okamura.

Podle místopředsedy sněmovního rozpočtového výboru Mikuláše Ferjenčíka (Piráti) počítá vláda s tím, že se nepodaří realizovat kapitálové výdaje. „Že se nepodaří postavit dálnice a vezmou to z investic,“ dodal.

K tomu, aby návrh rozpočtu na příští rok co nejpřesněji zobrazoval předpokládané příjmy a výdaje státu, vyzval před týdnem ve sněmovně vládu i prezident Miloš Zeman. „Za prvé, plánovaný deficit je součást zákona, za druhé, když je deficit příliš veliký, riskujeme, že nároky ministrů výrazně vzrostou,“ řekla hlava státu tehdy.

Případné změny ve státním rozpočtu začnou poslanci předkládat během listopadu. Konečný návrh bude sněmovna schvalovat v týdnu před Vánoci.