Generální ředitel Finanční správy Janeček podle médií končí

Generální ředitel Finanční správy Martin Janeček podle médií ještě letos skončí ve funkci. Server Blesk Zprávy uvedl, že skončit by měl začátkem listopadu. Podle informací serveru Lidovky.cz  by Janečka měla ke konci roku nahradit jeho dosavadní zástupkyně Tatjana Richterová. Janeček čelil kritice kvůli vyměřování takzvaných zajišťovacích příkazů a postupu některých svých podřízených, kteří z důvodu kontroly elektronické evidence tržeb zjišťovali od novomanželů podrobnosti o svatebních hostinách.

Informaci o Janečkově chystaném odchodu potvrdily Lidovkám.cz dva nezávislé zdroje. Janeček nechtěl situaci komentovat a bez komentáře to ponechala i ministryně financí Alena Schillerová (ANO), uvádí server.

Blesku Schillerová napsala, že v tuto chvíli se k personálním otázkám na Finanční správě nebude vyjadřovat. Stále ale podle ní platí její dřívější vyjádření, ve kterém Finanční správu kritizovala za to, jak některé své problematické kroky komunikuje navenek.

Janeček se stal ředitelem Generálního finančního ředitelství v říjnu 2014. Do funkce ho jmenovala vláda na návrh tehdejšího ministra financí a současného premiéra Andreje Babiše (ANO).

Finanční správa pod Janečkovým vedením čelila kritice kvůli údajnému nadužívání takzvaných zajišťovacích příkazů, kterými může blokovat majetek firem podezřelých z nezaplacení daně.

Kritiku nedávno vyvolal také postup Finančního úřadu pro Olomoucký kraj, který podle médií kvůli kontrole elektronické evidence tržeb vyzval k podání informací o svatební hostině téměř stovku novomanželů. Janeček kvůli tomu na olomouckém finančním úřadu nařídil kontrolu.

Vydáno pod