Návrh italského rozpočtu závažným způsobem porušuje pravidla, míní Evropská komise

Návrh italského rozpočtu na příští rok obzvlášť závažným způsobem porušuje rozpočtová pravidla Evropské unie. Podle agentury Reuters to uvedla Evropská komise (EK) v dopise, jehož adresátem je italský ministr hospodářství a financí Giovanni Tria.

Komise v dopise poukázala například na příliš prudký růst vládních výdajů. Vyzvala rovněž ministra, aby vysvětlil, proč ignoroval negativní postoj rozpočtového úřadu italského parlamentu k makroekonomickým předpokladům návrhu. Komise požaduje, aby Řím na její kritiku reagoval do pondělí.

Italský premiér Giuseppe Conte ve čtvrtek prohlásil, že odchylky italských rozpočtových plánů od rozpočtových cílů EU nejsou velké. Uvedl také, že italská vláda jedná s ratingovými agenturami a doufá v odvrácení negativního hodnocení italských veřejných financí.

Eurokomisař Pierre Moscovici
Zdroj: Bundas Engler/ČTK/AP

Evropský komisař pro měnové otázky, daně a cla Pierre Moscovici upozornil, že zaslání dopisu je pouhým začátkem potenciálně dlouhého procesu. Dodal, že Itálie a Evropská komise musí řešit své neshody s „inteligencí a chladnou hlavou“. Upozornil, že konečné rozhodnutí o italském rozpočtu budou muset učinit političtí představitelé EU.

Italská vláda koncem září oznámila, že na příští rok plánuje rozpočtový schodek 2,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP), což představuje trojnásobek ve srovnání s cílem předchozí vlády. Tento týden poslala návrh rozpočtu Evropské komisi k posouzení.

Návrh zahrnuje například zavedení základního příjmu pro chudé či snížení věku pro odchod do důchodu. Rozpočtové plány Říma již dříve vyvolaly kritiku ze strany EU i obavy mezi investory. Zadlužení Itálie v současnosti dosahuje zhruba 131 procent HDP, takže je druhé nejvyšší v eurozóně po Řecku.

Místopředseda Evropské komise a komisař pro euro a sociální dialog Valdis Dombrovskis dnes nicméně odmítl spekulace, že by Itálie čelila podobné krizi jako dříve Řecko.

Italská koaliční vláda tvořená pravicovou stranou Liga a protestním Hnutím pěti hvězd (M5S) se dostala k moci v červnu, mimo jiné díky slibovanému snižování daní a zvyšování sociálních výdajů. Podle koalice je zapotřebí využít rozpočtovou politiku k podpoře hospodářského růstu.

Vládní rozpočtové plány se však na rozdíl od Bruselu setkávají v Itálii s pochopením: podle pátečního průzkumu je schvaluje 52 procent Italů, zatímco proti je jen 38 procent z nich. Nyní se s napětím očekává datum 26. října. Tento den by měly zveřejnit své hodnocení italské úvěrové spolehlivosti dvě velké ratingové agentury Moody's a Standard & Poor's.