Babiš se sešel s Gatesem. Mluvili o pomoci Africe

Český premiér Andrej Babiš se v Bruselu sešel s americkým miliardářem a filantropem Billem Gatesem, který jedná s řadou evropských lídrů především o možnostech pomoci Africe. Spoluzakladatel firmy Microsoft se s předsedou české vlády bavil o humanitárních projektech či výdajích na chod evropských institucí. Babiš ho také pozval na návštěvu Prahy.

„Jeho charitativní projekty jsou skvělé,“ poznamenal po jednání Babiš, kterého Gates seznámil například se svým angažmá v boji proti dětské obrně v Africe. Český premiér hovořil o plánu na pomoc obětem syrské války přímo v Sýrii, řeč ale nebyla o konkrétní spolupráci.  

„Nějakým způsobem ho budu ještě kontaktovat, uvidíme, jestli přijme pozvání do Prahy,“ řekl Babiš s tím, že Gatese pozval do české metropole na květen příštího roku. V té době pořádá v Česku konferenci mezinárodní organizace Rotary International sdružující podnikatele s dobročinnými aktivitami a Gates patří k jejím členům.

Bill Gates je jedním z nejbohatších lidí světa, podle agentury Bloomberg mu patří druhé místo za šéfem amerického internetového obchodu Amazon Jeffem Bezosem. Babiš je zase druhým nejbohatším Čechem, větším majetkem v tuzemsku disponuje jen vlastník investiční skupiny PPF Petr Kellner.

Gatesova nadace má významně přispět na pomoc Africe

Gates v Bruselu podepsal memorandum o vytvoření společného investičního fondu, který by měl pomoci evropským firmám ve vývoji technologií založených na využití obnovitelných zdrojů energie. „Sdílení soukromých a veřejných investic do inovativních technologií na obnovitelnou energii je klíčem k zajištění dlouhodobého poklesu emisí skleníkových plynů,“ připomněl po jednání s Gatesem závazek EU plynoucí z pařížské klimatické dohody z roku 2015 předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Americký filantrop přijel podepsat rovněž dohodu o „významném finančním příspěvku“ své nadace na rozvoj diagnostických zdravotnických služeb v subsaharské Africe zajištěný prostřednictvím Evropského plánu vnějších investic. Nadace Billa a Melindy Gatesových do programu vloží 54 milionů eur (1,37 miliardy korun).

Právě Afrika je z pohledu Evropské unie v mnoha oblastech klíčovým kontinentem, podpora a rozvoj tamních států by například měla přispět ke snížení migračních tlaků směrem na sever do Evropy.

Gates se kromě Babiše separátně sešel s několika dalšími premiéry a řadou evropských komisařů. Předseda české vlády podotkl, že se jeden z nejbohatších mužů planety zajímal o víceletý finanční plán EU a že s ním sdílel kritický názor na plánovaný nárůst výdajů na fungování Evropské komise a dalších unijních institucí.