Ceny v průmyslu v září dál rostly. Inflační tlaky sílí, zdraží potraviny

Ceny průmyslových výrobců v Česku v září dál zpomalily meziroční růst na 3,2 procenta ze srpnových 3,3 procenta. Ceny nadále rostly také u stavebních prací a tržních služeb pro podniky, v zemědělství svůj pokles zpomalily. Údaje zveřejnil Český statistický úřad. Podle analytiků tento vývoj pocítí Češi v peněženkách  na přelomu roku.

Ceny výrobců v září vzrostly oproti srpnu ve všech sektorech. Tříprocentní meziroční růst vykazuje zpracovatelský průmysl, v těžebním průmyslu rostou ceny bezmála o desetinu a v energetickém průmyslu o 2,7 procenta, což je ovšem nejvýraznější růst od roku 2013.

Právě růst cen energií se výrazně promítá do růstu cen potravin nebo do růstu cen produkce zpracovatelského průmyslu. „K tomu je třeba připočíst rostoucí mzdové náklady. Mzdy v letošním roce porostou nominálně o 8,2 procenta. Mzdové tlaky tak mnohde v rámci tuzemské průmyslové výroby začínají být hlavní překážkou další expanze produkce,“ připomíná hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Růst cen zaznamenalo i stavebnictví. Ceny stavebních prací přidaly meziměsíčně 0,5 procenta, meziročně vzrostly o 3,8 procenta. Podle analytiků se na tom podepisuje obrovský převis poptávky nad nabídkou, protože kapacita tohoto sektoru je úplně vyčerpaná.

Ceny materiálu a výrobky potřebné k rekonstrukci jsou meziročně dražší o 4,2 procenta. A v září zdražily take tržní služby pro podniky o 1,6 procenta po růstu cen o 1,5 procenta v srpnu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ceny potravin porostou

Ceny zemědělských výrobců jsou sice v meziročním vyjádření stále nižší (o 0,4 procenta), meziměsíčně si ale připsaly 4,5 procenta. Rostly tak nejvýrazněji od roku 2011, a Česko tak podle analytiků čeká zdražování potravin.

„Kvůli špatné úrodě porostou například ceny brambor nebo obilovin typu pšenice nebo ječmene. V oblasti samotné rostlinné výroby stouply ceny zemědělských producentů meziměsíčně o osm procent, taktéž nejvýrazněji od února 2011,“ říká hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. Naopak klesly ceny masa. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Sílí inflační tlaky

Ceny u výrobců většinou naznačují i budoucí vývoj cen pro spotřebitele. Míra spotřebitelské inflace v září klesla na 2,3 procenta ze srpnových 2,5 procenta, proti loňskému září zdražilo hlavně bydlení a potraviny. „Na peněženku českého spotřebitele tak dolehne současný vývoj zvláště tíživě na přelomu roku. To se v cenách potravin naplno bude projevovat růst nákladů zemědělské výroby a také budou zdražovat dodavatelé energií, jako je elektřina nebo plyn,“ dodává Kovanda.

Podle analytičky Moniky Junicke by se v posledním čtvrtletí meziroční dynamika cen výrobců měla udržet nad tříprocentní hranicí. „Potvrzuje se tak, že inflační tlaky v české ekonomice nadále přetrvávají a postupně se přelévají do spotřebitelské inflace. Ta se do konce roku udrží nad dvouprocentním cílem ČNB,“ konstatuje.

ČNB tak nic nebrání v tom, aby pokračovala v normalizaci úrokových sazeb. „Další zvyšování tak připadá hned na příští zasedání v listopadu, kde se klíčová sazba dostane na 1,75 procenta,“ dodává Junicke.