Exšéf CEFC údajně uplácel vysoce postaveného čínského politika

Jméno bývalého šéfa společnosti CEFC China Energy Jie Ťien-minga figuruje v rozsáhlém korupčním procesu, v němž je souzen někdejší nejvyšší představitel čínské komunistické strany v provincii Kan-su. Ve čtvrtek prokuratura obvinila Wang San-jüna, že přijal od exšéfa CEFC úplatky v blíže neurčené výši, informovala agentura Reuters s odvoláním na čínskou státní televizi CCTV. CEFC si před časem vybrala Česko jako sídlo svých evropských aktivit a Jie Ťien-ming se stal čestným poradcem českého prezidenta Miloše Zemana.

Jie Ťieng-min počátkem roku zmizel z očí veřejnosti a v březnu čínské úřady oznámily, že byl zatčen a že je vyšetřován kvůli podezření z ekonomické kriminality. Žádné konkrétní obvinění vůči Jieovi ale dosud nebylo zveřejněno.

Až tento týden ve čtvrtek přinesla čínská televize CCTV zprávu o soudu s Wang San-jünem, který v letech 2011 až 2017 působil ve funkci šéfa čínské komunistické strany v provincii Kan-su na severozápadě země. Wang čelí obvinění, že v letech 1993 až 2017 přijal úplatky z různých zdrojů v celkové výši asi 67 milionů jüanů (216 milionů korun). Poté, co prokuratura předložila důkazy, se Wang ke svým činům přiznal, uvedla televize CCTV.

Český prezident Zeman v březnu uvedl, že dokud se obvinění vůči Jiemu neprokážou, nebude se ho vzdávat. „Platí stanovisko, že pokud bude odsouzen, samozřejmě přestane být poradcem,“ potvrdil nyní mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček.

Cesta k podílu v bance a k úvěru

Jie Ťien-ming byl podle prokuratury mezi těmi, kteří Wanga upláceli. Wang prý od něj přijal úplatky v roce 2011 a peníze pomohly společnosti CEFC získat podíl ve finančním ústavu Hainan Bank. Transakci zprostředkoval Chu Chuaj-pang, někdejší předseda státní společnosti China Development Bank (CDB), která byla hlavním věřitelem CEFC.

Wang byl rovněž obviněn, že pomohl pobočce CEFC v provincii Chaj-nan získat úvěr ve výši 4,8 miliardy dolarů od China Development Bank v době, kdy byl Chu Chuaj-pang jejím šéfem. Chu odstoupil z čela banky v září.

Čínská skupina China Energy Finance Corporation (CEFC), která je největším čínským investorem v České republice, po problémech se splácením svých závazků dokončuje prodej svého tuzemského majetku čínskému státnímu konglomerátu CITIC Group. V Česku investovala téměř 38 miliard korun, jde o společnosti Žďas Žďár nad Sázavou, Pivovary Lobkowicz Group, fotbalový klub Slavia Praha, podíly ve společnostech Travel Service, Médea a Empresa Media, J&T Finance Group či nemovitosti jako dva luxusní pražské hotely a komplex Florentinum.