Před zimou je velký zájem o kominíky. Na jejich služby se čeká i měsíc

Události: Žádaní kominíci (zdroj: ČT24)

Kominíci jsou momentálně jedněmi z nejžádanějších řemeslníků. Na jejich služby se čeká i měsíc. Hlavně tam, kde lidé topí nekvalitními tuhými palivy.

Kominík a kamnář Richard Kubát z Hradce Králové nyní vyřizuje desítky telefonátů denně. Zákazníci nežádají jen běžné čištění komínů, ale i větší rekonstrukce spalinových cest.

„Postupně ty lidi odkazuju, že se k nim dostanu třeba za měsíc,“ popsal Kubát.

Počkat si musel také Martin Jahelka, který opravuje starší dům. Dříve byl určen převážně k letnímu provozu, teprve s příchodem nového majitele je nutno ho připravit i na zimu. 

A příprava to nebude snadná. Komín je zadehtovaný, protože v kotli se topilo při zavřeném přívodu vzduchu. Vyvložkování komínu bude stát 30 tisíc korun. „Děláme vlastně náhradu komína, který je tady opravdu vyřešen podomácku,“ dodal Kubát. 

Krbová kamna
Zdroj: ČT24

Také kominík Jindřich Vlasák pracuje od rána do večera. Běžnou kontrolu zvládne denně až u dvanácti komínů.

U jednoho si pochvaluje. „Je takřka v pořádku. Je tady nerezová vložka, která je částečně zanesena, ale pěknými jemnými sazemi.“ Tedy důkaz, že se v krbových kamnech topí jen kvalitním vyschlým dřevem. „Když začíná chladnější počasí, tak takhle přitápíme. Má to své kouzlo,“ potvrzuje Lenka V. z Pardubic. 

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Ne všichni majitelé domů se o komíny starají správně. Kvůli zanedbané údržbě vyjížděli hasiči v posledních dnech jen v Královéhradeckém kraji ke dvěma požárům. Loni měli takových zásahů devadesát.

„Na vině byla nejčastěji špatná spalinová cesta nebo špatně vyčištěný komín, ale také zazděné trámy v komíně,“ uvedla k tomu mluvčí HZS Královéhradeckého kraje Martina Götzová. 

U celoročně obývaných domů je potřeba komíny čistit aspoň třikrát ročně. U letních chat stačí dvakrát. Nejméně jednou za rok by měl každý komín zkontrolovat odborník. Sami kominíci pak radí řídit se zdravým rozumem.