Invalidním důchodcům se zřejmě zvýší penze, podporu mají u ministryně i premiéra

Invalidům zřejmě porostou důchody (zdroj: ČT24)

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené sociální demokratkou Janou Maláčovou počítá s tím, že se zvýší invalidní důchody. Mohlo by jít až o deset procent. Pro je i premiér Andrej Babiš – jeho hnutí ANO už má první teze návrhu k připomínkám. Opozice požaduje komplexní řešení důchodů, část z ní mluví o nutnosti reformy celého systému.

Změny by se mohly dotknout i Jany Brabencové, která pobírá invalidní důchod už od osmnácti let; protože jí ale měsíční příjem 10 300 korun na živobytí nestačí, pracuje souběžně jako účetní.

„Jsem ráda, že mi zaměstnavatel vychází vstříc s pracovní dobou. Vzhledem ke svému zdravotnímu stavu nemůžu pokaždé přijít do práce,“ vysvětluje invalidní důchodkyně Brabencová. Pokud by se jí důchod zvýšil, investovala by do svého zdraví a něco i na kulturu.

Úvahy o desetiprocentním růstu

Podle České správy sociálního zabezpečení invalidní důchod aktuálně pobírá bezmála 422 tisíc lidí, převažují muži. Inkasovaná částka se pak liší podle stupně invalidity; u prvního jde o více než šest tisíc, u druhého o víc než sedm a u třetího přes jedenáct tisíc korun. Stát chce nyní částky navyšovat – a to jak z vůle ministerstva práce, tak předsedy vlády. 

„Když se podíváme na částky, které se zvyšovaly u jiných sociálních dávek nebo pojistných systémů, tak je to vždy maximálně do deseti procent. S těmito čísly bych pracovala,“ vysvětluje šéfka resortu sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Také premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš chce navrhnout lepší důchody pro starodůchodce, hlavně pro ženy. „Chceme se vrátit k těm těžkým profesím, dřívějším odchodům do důchodu a samozřejmě i invalidním důchodům,“ konstatuje.

Důchody
Zdroj: ČT24
Důchody podle stupně invalidity
Zdroj: ČT24

Opozice žádá komplexnější změny

Upravit výši invalidních důchodů hodlá i opozice, zvolila by ale jinou cestu než ministerstvo. „Jednoznačně úplně vyjmout invalidní důchody mimo důchody jako takové a stanovit je jako určitou částku, která bude solidární ze strany společnosti a bude v minimu na hranici dvanácti až třinácti tisíc,“ vysvětluje občanská demokratka Lenka Kohoutová.

„Vím, že je ve vládním návrhu částka kolem deseti procent, každopádně je to potřeba řešit spíš komplexně,“ říká Hana Aulická Jírovcová (KSČM) s tím, že je potřeba zvyšovat penze i těm důchodcům, kteří mají opravdu nízké důchody „tak, aby se rychle dostali na slušnou úroveň“. 

Také podle Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) by ministerstvo mělo nejdříve připravit návrh na zvýšení invalidních důchodů a pak až se bavit o dalších důchodcích. Právě u nich je ale jisté, že se penze zvýší – od ledna v průměru o 900 korun.