Spor o sklad v Temelíně bude pokračovat. Soud se zastal úředníků a vrátil věc nižšímu soudu

Spor mezi aktivisty a úředníky o povolení na stavbu skladu vyhořelého paliva v jaderné elektrárně Temelín bude pokračovat. Nejvyšší správní soud (NSS) se zastal úředníků z ministerstva pro místní rozvoj a zrušil květnové rozhodnutí pražského městského soudu. Ten rozhodl ve prospěch aktivistů a zrušil územní povolení stavby. Informaci zjistila ČT z justiční databáze NSS. Městský soud tak bude muset věc znovu posoudit.

Sklad na vyhořelé palivo sice v Temelíně stojí už od roku 2010, ale podle květnového rozhodnutí pražského městského soudu stále nejsou v pořádku právní podklady jeho vzniku. Soud dospěl k závěru, že při povolování nebyly dostatečně vyhodnoceny vlivy těžkých havárií a byl tak porušen zákon. NSS však nyní rozsudek městského soudu zrušil a vrátil věc soudu znovu k posouzení. Bližší odůvodnění NSS v justiční databázi nezveřejnil.

Ministerstvo pro místní rozvoj předloni opětovně posvětilo rozhodnutí jihočeského krajského úřadu z roku 2008 o umístění skladu. Tehdy už potřetí zamítlo odvolání spolku na ochranu životního prostředí nazvaného V havarijní zóně jaderné elektrárny Temelín. Aktivisté se tak obrátili na Městský soud v Praze s žalobou.

Ten o udělení povolení rozhodoval už třikrát. Dvakrát soud zrušil rozhodnutí ministerstva pro místní rozvoj jako nepřezkoumatelná. Potřetí v květnu odmítl i samotný obsah povolení. Proti tomu podalo ministerstvo kasační stížnost, kterou nyní rozhodl NSS.

  • Sklad v Temelíně funguje už osm let, počátkem letošního roku byl zaplněn z jedné pětiny. 
  • Kontejnery v něm mají být až 60 let, poté se má použité palivo přesunout do trvalého úložiště.