Dotační program pro podnikatele má velký problém, řekla ministryně Dostálová

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Ani téměř půl roku poté, co se objevily zprávy o potížích dotačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, se nepodařilo problémy odstranit. V pořadu Interview ČT24 to připustila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (nestr. za ANO). Program za necelých 120 miliard korun spadá pod ministerstvo průmyslu a obchodu a je stěžejním pro podporu českých podnikatelů v programovém období 2014 až 2020.

„Je tam velký problém, protože mají vyjádření auditu, že našli nějaké pochybnosti v rámci programu,“ uvedla Dostálová. Dodala, že na základě auditní zprávy pozastavila Evropská komise certifikaci.

Certifikace je potvrzení ze strany řídicích orgánů EU, že vynaložené výdaje byly v souladu s předpisy EU a České republiky.

Takže operační program proplácí peníze z českých zdrojů, ale nemůže si pak nárokovat jejich proplacení z fondů EU, vyplynulo z vyjádření ministryně. Podle ní „všichni musíme udělat všechno pro to, aby se jim během podzimu certifikace obnovila. A pak jim ten obrovský balík peněz k certifikaci pošleme,“ dodala. 

  • V dotačním období 2014–2020 program přináší možnost získat dotaci ve čtyřech oblastech podpory:
  • Rozvoj výzkumu a vývoje (pro něj je určeno 31 procent částky)
  • Efektivnější nakládání s energií (28,2)
  • Podpora podnikání malých a středních firem (20,7)
  • Rozvoj informačních a komunikačních technologií (17,2 %)
  • Celkem si projekty mezi sebe rozdělí necelých 120 miliard korun, uvádí se na stránce Informačního portálu o dotacích pro podnikatele, na který odkazuje Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Podle dubnové zprávy agentury ČTK požádaly firmy o podporu z programu pro 13 tisíc projektů, z toho 4500 žádostí již splnilo podmínky a má přislíbeno celkem 45 miliard korun. 

„V tuto chvíli komunikujeme s desítkami vyděšených firem a vytváříme jim informační podporu. Jde o jedno z největších selhání čerpání strukturálních fondů,“ řekl v dubnu ČTK prezident Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček. „Firmy se nacházejí v nejistotě, jestli budou moci čerpat dotace, nebo ne,“ doplnila tehdy mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Eva Veličková.

 „Dostali jsme se do situace, kdy jsme to v rámci programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost přehnali s alokací do vysokorychlostního internetu. Proto jsme zahájili jednání s Evropskou komisí, která povolila přesunout polovinu těchto peněz do jiných operačních programů,“ uvedla v červnu pro ČTK Dostálová. 

Nyní,  v zářijovém pořadu Interview ČT24, řekla, že „je velmi smutné, že neumíme vysokorychlostní internet, že jsme tam naplánovali obrovské množství peněz a neumíme si na ně sáhnout“. Celkem bylo na vysokorychlostní internet přiděleno 14 miliard korun. „Do první výzvy se přihlásily tři projekty za 50 milionů,“ konstatovala Dostálová.

Proto se začala řešit možnost přesunout zdroje jinam. Několikrát však v této souvislosti v pořadu zmínila nepružnost systému evropských dotací. „Když chceme (peníze) z vysokorychlostního internetu na školy a školky, musíme velmi složitě žádat Evropskou komisi. Je k tomu mnoho, mnoho papírování a administrativy,“ řekla.

Podle ní mnohé problémy s čerpáním dotací na operační programy vznikly tak, že „EU nás nutí plánovat operační programy v nějakém roce, toto (současné) období se plánovalo v roce 2010 až 2012. Měli jsme úplně jiné problémy, než máme,“ řekla. Dodala, že nikdo v současnosti nedovolí operační programy změnit. 

Na otázku moderátora, zda komplikace s čerpáním dotací  nesouvisí s tím, že řídicí orgány nejsou schopny připravovat výzvy pro lidi, pro podnikatele, pro obce, kraje smysluplné, uvedla ministryně Klára Dostálová: „Částečně s vámi musím souhlasit.“