Čína si bude stěžovat na Trumpa u Světové obchodní organizace. Začala platit nová vzájemná cla

Čína připravuje u Světové obchodní organizace (WTO) novou stížnost na Spojené státy kvůli americkým dovozním clům uvaleným na čínské zboží. Oznámilo to čínské ministerstvo obchodu. Od čtvrtka USA uplatňují nová, pětadvacetiprocentní cla na dovoz z Číny v hodnotě 16 miliard dolarů ročně. Peking v odvetě zavedl cla ve srovnatelném rozsahu na americké zboží. Obě země tak nyní zatěžují cly zboží v hodnotě 50 miliard dolarů.

Čínské ministerstvo obchodu v prohlášení uvedlo, že americká cla jsou jasným příkladem porušení pravidel WTO. Na obchodní organizaci se Peking obrátil se stížností již v červenci, kdy USA zavedly předchozí cla.

„Světová obchodní organizace může zasáhnout, ale bude to trvat týdny až měsíce a dopad tohoto kroku bude spíše menší. Čína navíc nemá u WTO dobrou reputaci kvůli stížnostem, které na ni míří za porušování práva na duševní vlastnictví. Toho si je prezident Trump dobře vědom,“ upozornil ekonom společnosti Capitalinked.com Radim Dohnal.

Americká cla na dovoz z Číny
Zdroj: ČT24

Od čtvrtka v obou zemích platí nová cla na zboží v hodnotě 16 miliard dolarů. „Ze strany Spojených států jde o cla na elektroniku, plasty, motorky nebo vozy železniční dopravy. Čína mluvila o tom, že uvalí cla na jízdní kola nebo na produkty výrobců svíček a kabelek,“ řekl mediální konzultant Brady Clough.

Aby Spojené státy nezasáhly i vlastní průmysl, ze seznamu čínských produktů, na které uvalily cla, vypadly například kontejnery na přepravu zboží. „Výrobní základna pro přepravní kontejnery je závislá na velikosti přístavu. A z deseti největších přístavu na světě se jich sedm nachází v Číně,“ vysvětlil proděkan Institutu výzkumu zóny volného obchodu Sunjatsenovy univerzita Mao Jen-chua.

Washington začal už 6. července uplatňovat 25procentní cla na dovoz čínského zboží v hodnotě 34 miliard dolarů ročně. Peking ve stejný den aktivoval protiopatření ve stejném rozsahu.

„Dopad cel přitom pocítí spíše Spojené státy. Ty do Číny vyváží zboží za 116 miliard dolarů, teď je tedy cly zatížena polovina exportu. Naopak Čína dováží do USA zboží za 463 miliard,“ doplnil ekonom Dohnal.

Průlom může přinést jednání prezidentů v září

V současné době se ve Washingtonu na nižší úrovni koná další kolo obchodních jednání mezi Čínou a USA, průlom v hledání řešení se ale nepředpokládá. To je i názor amerického prezidenta Donalda Trumpa, který v pondělním rozhovoru s agenturou Reuters řekl, že od vzájemných rozhovorů příliš nečeká.

Změnu by mohlo přinést až společné jednání Trumpa s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, ke kterému má dojít v září v Argentině.

Začala platit nová vzájemná cla mezi Čínou a Spojenými státy (zdroj: ČT24)

Americká vláda navíc nedávno oznámila, že připravuje zavedení cel ve výši 25 procent na čínské zboží, jehož dovoz do USA dosahuje 200 miliard dolarů ročně. Trump, který Peking obviňuje z měnové manipulace, dokonce pohrozil cly na téměř veškerý dovoz z Číny.

Podle ekonoma Dohnala by Čína toto opatření znatelně pocítila. „To je obrovské číslo, polovina čínského exportu do Spojených států,“ dodal.