Na revizi kotlů je rok navíc. Cenu za kontrolu by ministerstvo chtělo ještě omezit

Události ČT: Delší lhůta na kontroly kotlů (zdroj: ČT24)

Majitelé kotlů na tuhá paliva získávají více času na jejich revizi. Ve Sbírce zákonů nyní vyšla změna, která lhůtu pro povinnou kontrolu posunuje ze dvou let na tři roky. Původně zákon nařizoval ještě letos revizi všech 450 tisíc kotlů v domácnostech. Příští rok pak chce ministerstvo životního prostředí stanovit maximální cenu za takovou kontrolu: ty se totiž podle jednotlivých krajů můžou lišit i o tisíce korun.

Každá domácnost, která topí kotli na tuhá paliva, získává rok bez kontroly navíc. „Udělali jsme vše pro to, abychom ušetřili lidem peníze a přitom abychom neohrozili ani jejich bezpečnost, ani životní prostředí,“ poznamenal ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Někteří technici ale doporučují prohlídky častěji. „Pokud chceme mít bezpečný a ekonomický provoz, tak by si měl člověk kotel před každou topnou sezonou nechat zkontrolovat,“ uvedl revizní technik Antonín Novák. Lidé jsou podle něj ale zodpovědní a dodržují lhůty.

Prodloužení lhůty si však podle Brabce nevymysleli jenom tak. „Diskutovali jsme ho s asociací výrobců a revizními techniky a došli jsme k tomu, že tři roky jsou ještě únosná doba, aby nehrozilo nebezpečí,“ dodal ministr.

Zastropovat ceny, nabídnout databázi

Jeho resort chce ale provést ještě jednu změnu, a to sice zastropování ceny, kterou lidé platí za revizi. Často totiž majitelé kotlů nemají odborného revizního technika v blízkém okolí a musí mu platit vysoké náklady na dopravu.

Na stanovení nejvyšší ceny se chce ministerstvo životního prostředí domluvit s resortem financí. Jasno má být během několika měsíců. Do poloviny příštího roku má být spuštěna i databáze revizních techniků a výrobců.