V Polabí čeká pěstitele letos už druhá sklizeň jahod. Inspirovali se ve Skotsku

V Polabí čeká pěstitele letos už druhá sklizeň jahod (zdroj: ČT24)

V Polabí v pátek zahájili v pořadí už druhou letošní sklizeň jahod. Družstvu nedaleko Hradce Králové to dovoluje nová hydroponická metoda pěstování, která pochází ze Skotska. Pěstování rostlin bez půdy, ve výživovém roztoku se speciálním substrátem, dobře funguje i v suchých oblastech.

Srpnová sklizeň šťavnatých plodů ve fóliovnících ve Lhotě pod Libčany následuje po prvním, červnovém sběru. „Co nezkusit jahody dvakrát do roka? Sezonu si trochu prodloužíme,“ řekl Petr Andrašovský ze lhoteckého agrodružstva, které specifickou metodu pěstování úspěšně zavedlo.

Podstatou hydroponického pěstování jsou zamražené sazenice z Nizozemska, takzvaná frigosadba, vaky s kokosovou drtí místo pole a přesné kapkové závlahy, které šetří vodu – právě díky úspoře vláhy se metoda hodí i do suchých a horkých oblastí.

„Dozrávání jde rychle. Snad nejvíc jahody červenají přes noc. Když jdeme z práce, tak jsou zelené, a když ráno přijdeme, červenají se,“ popsal Pavel Veselý z téhož agrodružstva.

Jahody vyžadují navíc méně chemie než na poli – jen postřik proti plísním. „Další fóliáky jsou ještě zelené, ty nám dozrají, takže možná ještě měsíc budeme mít  krásné, červené jahody,“ řekla sběračka jahod Dana Marečková. Po vzoru Skotska se v Polabí chystají na dvojí jahodovou sklizeň i napřesrok.