Čína spustí dodatečná cla na americké zboží. Reaguje na kroky USA

Peking začne od 23. srpna vybírat dodatečná cla ve výši 25 procent na americké zboží, jehož roční dovoz do Číny dosahuje 16 miliard dolarů (352,8 miliardy Kč). Oznámilo to ve středu čínské ministerstvo obchodu. Reaguje tak na podobný krok Spojených států. Nová čínská cla se budou týkat různých druhů zboží, od ropných a ocelářských produktů až po auta a lékařská zařízení, informovala agentura Reuters.

Americký prezident Donald Trump se snaží zaváděním nových cel zvýšit tlak na Peking, aby začal jednat o obchodních ústupcích. Washington v úterý oznámil, že od 23. srpna začne vybírat 25procentní clo na zboží z Číny, jehož roční dovoz do USA činí 16 miliard dolarů.

USA začaly už 6. července uplatňovat 25procentní clo na dovoz čínského zboží v hodnotě 34 miliard dolarů ročně. Peking ve stejný den aktivoval protiopatření ve stejném rozsahu. Obě země již dříve avizovaly, že červencový krok je první částí restrikcí na dovoz v celkovém objemu 50 miliard dolarů.

Trump pohrozil cly na téměř veškerý dovoz z Číny

Obchodní konflikt mezi dvěma největšími ekonomikami světa bude zřejmě dál eskalovat. Americká vláda nedávno oznámila, že připravuje zavedení cel ve výši 25 procent na zboží, jehož hodnota dovozu činí 200 miliard, a Trump pohrozil cly na téměř veškerý dovoz z Číny. Hodnota dovozu čínského zboží do USA loni činila téměř 524 miliard dolarů.

„Očekávám, že zhruba měsíc před listopadovými volbami v USA budou v platnosti americká cla na čínský export v roční hodnotě 250 miliard dolarů,“ uvedl odborník na mezinárodní obchod Gary Hufbauer z Petersonova institutu pro mezinárodní ekonomii. „Čína samozřejmě podnikne odvetné kroky,“ dodal.

Agentura Reuters nicméně upozornila, že Čína by v takovémto případě nemohla reagovat odvetnými cly na americké zboží ve stejné hodnotě, protože její celkový roční dovoz z USA dosahuje pouze 130 miliard dolarů.