Odbory z plánů koalice nadšeny. Ptají se ale, kdo to zaplatí?

Praha – Českomoravská konfederace odborových svazů je s koaliční smlouvou ČSSD, ANO a KDU-ČSL nadmíru spokojená. Odbory vítají návrhy na zvýšení minimální mzdy, zrušení druhého pilíře důchodové reformy a větší podporu rodin s dětmi. Zároveň ale zdůraznily jedno důležité ALE – a to otázku, kde na to vláda vlastně vezme peníze?

„Je to nejlepší koaliční dohoda za posledních 23 let,“ sršel na tiskové konferenci nadšením šéf Odborového svazu KOVO Josef Středula. Jenže zároveň jedním dechem dodal, že otázkou je, nakolik se podaří psanou dohodu zrealizovat. 

Josef Středula:

„Je to zatím jen dohoda, nic víc, nic míň. Není vláda, nejsou ministři. Pokud bychom uvěřili každému řádku, který tam je, mohli bychom říct, že pokud to někdo stihne za jedno volební období, tak bude v ČR lépe. My jsme ale realisté a myslíme si, že řadu věcí bude nutné prodiskutovat.“

První místopředseda ČMKOS Václav Pícl je rád, že budoucí koalice zohlednila ve smlouvě požadavky odborů. Smlouva počítá jak s valorizací důchodů, tak se zvyšováním minimální mzdy. Odbory vítají také plány na zrušení druhého pilíře důchodové reformy. Líbí se jim, že koalice podporuje i prorůstová opatření, jako například investice do dopravní infrastruktury. 

Jenže otázkou je, kde na to vlastně chce koalice vzít. Zvláště pokud nechce zvyšovat daňovou zátěž. „Celková bilance deklarovaných opatření na příjmové a výdajové straně veřejných rozpočtů při snaze udržet schodek pod třemi procenty HDP je nejasná a může skrývat problémy,“ varoval Středula a označil finanční zdroje na koaliční sliby za „velký otazník“. Koalice by proto podle odborů měla vyčíslit náklady a také jasně určit, odkud by peníze na jejich plány měly přijít. 

Také analytici upozornili na to, že není zcela jasné, kde vláda na splnění svých slibů vezme, když navýšení daní spadlo pod stůl. Například podle analytika Raiffeisenbank Václava Frančeho tak zvýšení daní možná ještě není úplně ze hry. 

Co je v koaliční smlouvě?

Dokument slibuje, že koalice nebude příští rok zvyšovat daně. Jakékoliv změny v daňových zákonech chce dát k připomínkování veřejnosti. Od roku 2015 chce ovšem koalice zvýšit zdanění hazardu a zavést sníženou sazbu DPH. 

Postupně od roku 2015 plánují koaliční partneři zvyšovat slevu na druhé a další dítě a chtějí také prosadit porodné i na druhé dítě.

Zároveň má budoucí vláda v plánu obnovit slevu pro pracující důchodce. Od roku 2015 by se také měly pravidelně valorizovat důchody

Brífink ČMKOS ke koaliční smlouvě ČSSD, ANO a KDU-ČSL (zdroj: ČT24)