Mezi brexitem a americkými cly. Britský těžký průmysl se ocitá v těžké situaci

Horizont ČT24: Mezi brexitem a americkými cly (zdroj: ČT24)

Pokud by se nakonec rozluka Evropské unie a Velké Británie nesla ve formě tvrdého brexitu, mohla by tvrdě zasáhnout i britský těžký průmysl, a to přímo v jeho srdci v hrabství West Midlands. Desítky let poklesu výroby dohnaly řadu tamních továren do existenčních potíží. Teď přitom ocelářům ničí jejich obchod ještě americká cla.

Vysoce kvalitní ocel z hrabství West Midlands míří do Spojených států i zemí Evropské unie. Peter Davies zde vlastní firmu Original Steel Services. Ve čtyřech ocelárnách zaměstnává dvě stovky lidí. „Ocel je základní zboží, které živí West Midlands,“ poznamenal Davies.

Hrabství se ale ocitlo mezi dvěma ohni: brexitem a americkými cly. Kvůli panující nejistotě byly přerušeny investice v řádu stovek tisíc dolarů. „Poprvé v životě si říkám, že mám opravdu obavy. Pokud jste nadnárodní firma nebo máte miliardy v bance, pak je to v pořádku. My žijeme ze dne na den,“ uvedl Davies.

Ocel, kterou jeho firma vyváží do Ameriky, je velmi specifická. Využívá se na železničních tratích a v důlním průmyslu. Cla na ni zatím americká administrativa neuvalila. Davies se ale obává, že Trumpova obchodní válka může mít vedlejší dopad i na jeho továrny.

Zastává proto názor, že by měly obě strany spíše vyjednávat než zavádět odvetná opatření. „Chovají se doslova jako děti,“ tvrdí. „Problém je, že tady jde o skutečné lidi, o skutečnou práci,“ dodal.

Daviesovy továrny dováží surovou ocel z Německa. Pokud by Británie odešla z Unie bez dohody, citelně by mu vzrostly náklady. „Znamenalo by to konec. Pravděpodobně bychom přišli o 50 nebo 60 procent našeho trhu,“ obává se Davies.

Místní paradoxně se cly souhlasí a hlasovali pro brexit

Většina zdejších zaměstnanců v jiném oboru nikdy nepracovala. Se cly, která mají chránit lokální průmysl, přitom souhlasí. Kvůli levné oceli z Číny a automatizaci výroby totiž skončily v posledních letech stovky malých továren.

Mnoho místních také rovněž hlasovalo pro vystoupení z Evropské unie. Počítá se mezi ně i provozní ředitel společnosti Bromford Iron and Steel Andrew Rich. „Podmínky, v kterých jsme žili, se ještě zhoršovaly,“ uvedl. Obavy z negativního dopadu brexitu ale má. „Netuším, co se po brexitu stane. Ať už to ale bude cokoliv, potřebujeme nějakou jistotu,“ zmínil.

Británie opustí Evropskou unii 29. března příštího roku a do konce prosince 2020 má trvat přechodné období. Dohoda mezi Bruselem a Londýnem ale stále není hotová a bude záležet na politicích, jak se ještě dohodnou a jakou bude mít brexit nakonec podobu.