Česko musí zrychlit čerpání dotací, apeluje Babiš. Část peněz chce přesunout do jiných programů

Vláda musí věnovat větší pozornost čerpání evropských dotací, se současným stavem totiž není spokojena, řekl premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání Rady pro evropské strukturální a investiční fondy. Z nového programového období do roku 2020 zatím Evropská komise proplatila Česku zhruba 76,6 miliardy korun, což představuje pouhých 13,2 procenta z celkové částky. Do konce roku proto podle Babiše Česko musí vyčerpat dalších 1,5 miliardy eur (zhruba 39 miliard korun).

„Se stavem čerpání z evropských fondů nejsme spokojení. Musíme tomu věnovat ještě větší pozornost než v minulosti. Potřebujeme mít přehled o tom, kolik toho financujeme, protože to má zásadní vliv na plnění státního rozpočtu,“ řekl Babiš. Ministři podle něj dostali za úkol poslat šéfce resortu pro místní rozvoj Kláře Dostálové (za ANO) přehled výzev, které jsou plánovány do konce letošního roku.

Veškerou komunikaci ministerstev s Evropskou unií budou muset podle premiéra schválit ministerstva financí a pro místní rozvoj. „Je důležité, abychom tyto činnosti koordinovali a spolurozhodovali o tom. Na jedné straně třeba nemáme dostatek prostředků na obnovu kulturních památek, tam je převis asi tři miliardy korun. Na druhé straně posíláme absurdně peníze na projekty typu Produkce zdravých ryb nebo Výzkum zdravého stárnutí,“ doplnil premiér.

Evropská komise už povolila České republice přesunout polovinu evropských dotací původně určených na podporu vysokorychlostního internetu do jiných programů. Jde zhruba o osm miliard korun. Podle Dostálové by 5,2 miliardy korun mělo jít do Integrovaného regionálního operačního programu.

„Zejména do prioritních os, kde se může pomoci regionům postiženým po těžbě uhlí. Jedná se o Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj. Peníze budeme přesouvat do nízkoemisních vozidel, školství, zdravotnictví nebo e-governmentu. Jedna miliarda korun půjde do operačního programu Životní prostředí na ovzduší,“ doplnila ministryně. Další dvě miliardy korun se podle ní přesunou do regenerace brownfieldů.

Proplaceno je 13 procent, zajištěno přes 57 procent

Evropská komise letos do konce června proplatila příjemcům dotací v Česku zhruba 12 miliard korun. Od začátku programového období 2014 až 2020 proplatila 76,6 miliardy korun, tedy 13,2 procenta z přidělených 580,7 miliardy. Smluvně zajištěno má Česko 334,5 miliardy korun, tedy 57,6 procenta. Analytici upozornili, že čerpání je nedostatečné a Česku opět hrozí překotné dočerpávání dotací jako v roce 2015.

Podle ministryně pro místní rozvoj byly dosud vypsány výzvy za 662 miliard korun, což je 114 procent přidělené částky. „Snažíme se do výzev dávat více zdrojů. Jsme si vědomi, že něco se může ušetřit v rámci výběrových řízení, některé projekty nedopadnou. Čerpání se musí zrychlit,“ uvedla Dostálová.

Do konce roku musí Česko vyčerpat 1,5 miliardy eur, o které by mohlo přijít v rámci takzvaného pravidla N+3. Dostálová přiblížila, že jde o peníze, které EU Česku přidělila v roce 2015 a které musí vyčerpat do konce roku 2018. „Zatím všechny řídicí orgány hlásí, že to pravidlo splní,“ řekla ministryně.

Ke konci roku Evropská komise vyhodnotí země a jejich programy podle toho, jak plní své závazky vůči strategii Evropa 2020. V případě neplnění může Česko přijít o šest procent z přidělené částky na celé programové období, tedy 36,8 miliardy korun z celkových 617,5 miliardy korun. Ministerstvo uvádí podíl smluvně zajištěných i proplacených peněz právě vůči celkové sumě snížené o šestiprocentní rezervu.

V programovém období 2007 až 2013 mohla Česká republika z evropských fondů čerpat zhruba 700 miliard korun. Asi čtyři procenta nebyla vyčerpána.