Spojené státy uvalí cla na další čínské zboží. Postihnou kabelky či chlazené ryby

Americký vládní obchodní zmocněnec Robert Lighthizer oznámil, že Spojené státy uvalí další cla na dovoz čínského zboží. Zavedení desetiprocentních cel na import čínských produktů, jehož roční dovoz do USA dosahuje hodnoty 200 miliard dolarů (4,4 bilionu Kč), je další etapou obchodního sporu mezi dvěma největšími ekonomikami světa. Tentokrát budou ale mít nová cla patrně přímý dopad na americké spotřebitele, protože se budou týkat i běžného zboží, jako jsou kabelky nebo digitální fotoaparáty.

Zástupce čínského ministerstva obchodu Li Čcheng-kang řekl, že navrhovaná cla zvyšují obchodní napětí, narušují systém Světové obchodní organizace (WTO) a poškozují globalizaci. Globální investiční prostředí zažívá svou „nejčernější hodinu“, uvedl Li.

Washington začal v pátek uplatňovat clo ve výši 25 procent  na import čínského zboží v hodnotě 34 miliard dolarů (téměř 749 miliard Kč) ročně. Peking okamžitě reagoval protiopatřením ve stejném rozsahu a obvinil USA ze zahájení největší obchodní války. Americký prezident Donald Trump již dříve pohrozil, že v případě odvetných kroků Číny je připraven zavést další cla.

Zavádění cel je součástí ochranářské politiky šéfa Bílého domu. Podle něj mají cla ukončit „nekalé převody amerických technologií a duševního vlastnictví do Číny“ a ochránit americká pracovní místa.

Cla na čínský dovoz ve výši 200 miliard dolarů postihnou podle agentury DPA asi polovinu veškerého vývozu z Číny do USA. Washington nyní poskytl dva měsíce na veřejné konzultace a až poté zveřejní konečný seznam produktů podléhajících navrženým clům.

Clo padne na chlazené ryby, na mobily ne

Předběžný seznam na webu Úřadu obchodního zmocněnce USA má asi 200 stran. Je na něm různé zboží, od štětek na holení po mražené chobotnice, chemické látky, matrace, svítidla, nábytek, sportovní potřeby a antikvity staré více než 100 let. Nejsou v něm ale například mobilní telefony.

Agentura Bloomberg připomněla, že čínský ministr obchodu již dříve prohlásil, že pokud USA podobný seznam zveřejní, přijme Čína „vyčerpávající kvantitativní a kvalitativní opatření“. Bloomberg ale podotkl, že Čína nyní nemůže na americký krok odpovědět stejnou měrou, neboť americký dovoz do Číny loni dosáhl pouze 116 miliard dolarů.

Americký národní svaz maloobchodu NRF, který je nejvlivnějším obchodním sdružením ve Washingtonu, označil oznámený krok za „lehkovážnou strategii, která se USA vrátí, což poškodí americké rodiny a pracovníky“. Nová cla jako lehkomyslná kritizoval také republikánský předseda finančního výboru Senátu USA Orrin Hatch.

„Prezident porušil svůj slib, že (cla) 'maximálně zabolí Čínu a minimálně zabolí spotřebitele'. Nejvíce potrestány budou americké rodiny,“ uvedla Hun Quachová, zástupkyně sdružení vedoucích představitelů maloobchodu RILA.