Šperkařina připomíná práci zubaře. Každý kus navíc dává příležitost ukázat fantazii na míru

Byznys ČT24: Příběh šperkařů (zdroj: ČT24)

Do jejich obchodu v centru Prahy si zákazníci chodí především pro šperky vyrobené na zakázku. Asi pětina chce snubní prstýnky. Zájem je hlavně o diamant. Manželé Ester Engelová a Marek Odstrčil se ale snaží lidi přesvědčit i o možnosti vsadit na barevné kameny.

„Jde o fantazii, o vkus a toho zákazníka. K některému se hodí studenější bílá barva, k někomu zase teplejší žlutá,“ říká Marek Odstrčil ze šperkařství Esterstyl. 

Ester Engelová šperky navrhuje, její muž je potom vyrobí. Podnikají spolu od roku 1991, poznali se ale už během studia v Turnově. 

„Buďto vás zajímá čistě jenom zisk, nebo chcete tvořit, chcete vymýšlet a hledáte zákazníky, kteří vás za to docení,“ zmiňuje Odstrčil společné manželské krédo. Oni si vybrali druhou cestu. Pracují jenom s přírodními kameny, některé z nich stojí i půl milionu korun. 

Jeden ze šperků firmy Esterstyl
Zdroj: ČT24

Klasická šperkařina připomíná práci zubaře. Odstrčil při ní pracuje s mikroskopem a spoustou nástrojů. Například právě pracuje na platinovém náhrdelníku, kam postupně vsadí 16 safírů z Madagaskaru. Na platině si cení její výhody, že je opravdu bílá. Kameny do ní usazené navíc drží pevněji, protože má větší hustotu a houževnatost. 

Výroba celého kompletu, tedy náhrdelníku, prstenu i šperku není v ateliéru běžnou záležitostí. „Většinou si lidé přejí prsten nebo náušnice. Postupně si pak nechávají dodělat šperky do soupravy,“ dodává. 

Nedávno tam dokončili raritní zakázku: motýla z 18karátového zlata. „V křídlech měl zasazeno celkem 1802 kamenů, z toho 450 jednomilimetrových diamantů, dodává Odstrčil. 

Raritní zakázka: Motýl z 18karátového zlata
Zdroj: ČT24