Pelhřimov jde příkladem - téměř nulová nezaměstnanost a plná průmyslová zóna

Pelhřimov/Liberec - Průmyslové zóny v řadě měst na Vysočině zejí prázdnotou, investory nelákají. Výjimkou je ale Pelhřimov - průmyslovou oblast má plnou a momentálně se tam staví i největší strojírenská hala v České republice. I v Liberci je průmyslová zóna plně obsazená a město nemá investorům už co nabídnout. Zjišťuje proto, kde by se dala další zóna vybudovat – jenže naráží na odpor místních.

Agrostroj Pelhřimov je se svými 2,5 tisíci pracovníky největším zaměstnavatelem okresu a nyní navíc masivně investuje do nových výrobních hal. Na ploše 60 tisíc metrů čtverečních se budou vyrábět díly pro zemědělské a stavební stroje nebo pro nákladní auta a autobusy. Podle slov majitelů zde vzniká největší strojírenský podnik v České republice. 

Jenom v posledních třech letech přijal Agrostroj 700 zaměstnanců a dalších 400 plánuje v nejbližších letech přijmout. V Pelhřimově je proto prakticky nulová nezaměstnanost. Vedení města to oceňuje a připravuje další plochy pro investory. 

Stavba nové haly Agrostroje
Zdroj: ČT24

Většina ostatních měst v kraji ale řeší spíš opačný problém, investoři jsou velmi opatrní a nehrnou se ani do precizně připravených průmyslových zón. Například městu Světlá nad Sázavou se zatím nepodařilo nalákat žádnou firmu a jeho desetihektarová zóna je stále prázdná. 

Rozhodující je cena 

Důležitá je pro investory třeba dopravní dostupnost. Když zvažují, kde se usadit, je pro ně rozhodující napojení na D1. Dalším faktorem, který rozhoduje, je také kvalifikovaná pracovní síla a v neposlední řadě se investoři dívají i na cenu. A právě ta se mnohdy stává kamenem úrazu. Zatímco v Pelhřimově město nabízelo pozemky za 200 korun za m2, jinde cena dosahuje i dvojnásobku. „Lepší je mít cenu nižší a zajistit zaměstnanost pro obec než s cenou spekulovat… To investory odrazuje od dalších jednání. V tom je kámen úrazu u spousty obcí a měst na Vysočině,“ myslí si radní města Havlíčkův Brod Libor Honzárek. 

Volné průmyslové plochy v kraji Vysočina

  • Jihlava - 4 hektary
  • Světlá nad Sázavou - 10 hektarů
  • Třebíč – 2 hektary
  • Havlíčkův Brod – 2 hektary

Kam s investory? V Liberci zatím tápají 

V Liberci mají opačný problém, zdejší průmyslové zóny mají přes 190 hektarů, volná plocha v nich ale téměř není. Liberecká průmyslová zóna jih je obsazená už roky, v zóně sever je k mání poslední hektar. „Když se na nás v současné době obrátí investor, nemáme mu co nabídnout,“ potvrzuje náměstek primátorky pro územní plánování Jiří Rutkovský (USZ). 

Město se proto rozhlíží, kde by se dalo stavět. Jiří Rutkovský z liberecké radnice naznačuje, že budovat by se mohlo třeba v okolí letiště nebo v Ostašově. Jenže takový záměr má i kritiky, a to především mezi místními. Proti výstavbě v Ostašově se dokonce nashromáždilo více než jedenáct set podpisů. 

Události v regionech o průmyslových zónách na Vysočině a Liberecku (zdroj: ČT24)

Stěžují si i v Machníně, kde město původně zónu z plánu vyňalo. Teď se má prý vrátit zpět. „Je potřeba se na město dívat jako celek, a když to nikdo nikde nechce, tak kde mají ty zóny vzniknout,“ ptá se Rutkovský. Pavla Haidlová ze Spolku přátel Ostašova ale tvrdí, že město není ochotné jednat o jakémkoli kompromisním řešení.

Pokud by v krajském městě vznikla zóna nová, má šanci se zaplnit. Územní plán, který nové plochy pro průmyslový rozvoj vymezí, musí být hotový do roku 2015.