U doručovatelů novin se schyluje ke spojení. PNS má převzít Mediaservis

PNS kupuje firmu Mediaservis, vyplývá z webu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Antimonopolní úřad začal transakci posuzovat. Rozhodnout by měl do konce června. Obě společnosti spolupracují od začátku letošního roku na distribuci denního tisku do schránek předplatitelů.

PNS na svém webu uvádí, že je největším distributorem tisku na českém trhu. Od více než 450 dodavatelů zajišťuje dodávky tisku, elektronických médií a doplňkového zboží do 17 tisíc prodejních míst po celé republice.

Firma existuje od roku 1992 a jejími akcionáři jsou vydavatelské domy. Nejvíce, tedy 35 procent akcií, vlastní vydavatel Deníku Vltava Labe Media, tedy Penta. Czech News Center, vydavatel Blesku či deníku Sport, má 27 procent a o několik desetin méně Mafra jako vydavatel Mladé fronty DNES a Lidových novin. Zbylých 11 procent vlastní Bauer Media, který vydává různé lifestylové časopisy.

Mediaservis doručuje jak adresné, tak neadresné zásilky, tedy i reklamní letáky. Je součástí slovenské skupiny Cromwell, která je na Slovensku největším alternativním poštovním operátorem.

Firmy od letoška spolupracují na distribuci předplaceného tisku

Společně obě firmy začaly 1. ledna zajišťovat distribuci předplaceného tisku včetně všech velkých českých deníků poté, co s ní skončila Česká pošta, jež se s vydavateli nedohodla na zvýšení ceny za tuto službu.

PNS zajišťuje rozvoz balíků novin z tiskáren zhruba do 2300 distribučních bodů, kde si je přebírají doručovatelé Mediaservisu. Ti je pak doručí předplatitelům, kterých je zhruba čtvrt milionu.

Asi do poloviny března se společnosti potýkaly s problémy při distribuci kvůli nedostatku pracovníků a předplatitelé nedostávali noviny včas.