Vyjednávání o platech v ČSOB přitvrdilo. Část odborářů vyhlásila stávkovou pohotovost

Ani po roce jednání o nové kolektivní smlouvě v ČSOB, jedné z největších bank v Česku, nedospěly vedení  a odbory k dohodě. Nyní navíc zástupci Moderních odborů (MO) vyhlásili časově neomezenou stávkovou pohotovost právě kvůli sporu o uzavření této smlouvy na období 2018 až 2020.

„Chceme konstruktivní přístup ze strany ČSOB. Nelíbí se nám přístup jejího vedení k jednání, který je jednostranný, odmítavý a silový,“ uvedla Ladislava Spielbergerová z MO. Prvním krokem podle ní bude snaha o zajištění schůzky odborářů s vedením belgické banky KBC, která je mateřskou společností ČSOB. Služby na pobočkách v tuto chvíli odbory omezovat neplánují.

Vyhlášení stávkové pohotovosti podpořil také Odborový svaz pracovníků peněžnictví a pojišťovnictví prostřednictvím svého předsedy Františka Hupky.

  • Předmětem sporu o uzavření kolektivní smlouvy jsou:
  • * Zvýšení základních tarifních mezd o 8,81 procenta
  • * Výplata mimořádného navýšení mzdy o tisíc korun pro všechny zaměstnance do 30 tisíc korun základní mzdy
  • * Podmínky pro činnost odborů dle původní kolektivní smlouvy platné do konce roku 2017
  • Zdroj: Tisková zpráva Moderních odborů v ČSOB, 23. 5. 2018

Jednání o kolektivní smlouvě se nyní vedou za účasti nezávislé zprostředkovatelky. V ČSOB působí kromě MO také odboráři z Centrální odborové organizace Praha. MO počátkem dubna informovaly agenturu ČTK, že požadují růst mezd o 15 procent a dodaly, že úspěšné hospodaření banky se neodráží v odměňování jejích zaměstnanců.

Odborářka Spielbergerová také řekla před časem pro server iRozhlas, že nedostává už dva měsíce plat. Podle ní jde o trest za to, že se snaží vyjednat zvýšení mezd. 

Jak to vidí management banky

„V našem přístupu k vyjednávání se nic nemění, další schůzka s odbory je již naplánována,“ sdělila ve středu banka. Připomněla, že od 1. května zvýšila i mzdy průměrně o 5,4 procenta a celkem se s dosud provedenými úpravami roční příjmy zaměstnanců v bance zvedly průměrně o 6,6 procenta. 

Členskou základnu odborových organizací v ČSOB tvoří přibližně 20 procent zaměstnanců, uvedla nedávno banka.

V loňském roce měla ČSOB největší čistý zisk mezi českými bankami (17,5 miliardy Kč). Meziročně vzrostl o 16 procent.

K loňským výsledkům uvedla odborová centrála ČMKOS, která Moderní odbory podporuje, že to byl historicky největší zisk, ale přinesl historicky nejmenší růst mezd a šikanu odborů. 

ČMKOS informovala, že za roky 2012 až 2016 vydělala ČSOB přes 70 miliard korun. Dodala, že odborům jde zejména o nízkopříjmové zaměstnance, že i v bankovnictví pracují lidé s hrubou mzdou 16 tisíc korun. 

„Jde o příklad nadnárodní firmy, která v Česku generuje obrovské zisky na úkor našich zaměstnanců. ČMKOS podpoří Moderní odbory v ČSOB v jejich snaze upozornit v rámci evropských odborových struktur na tento přístup mateřskou firmu. Je třeba poukázat a odsoudit skutečnost, že vedení ČSOB zaujalo šikanózní přístup k představitelkám odborů v ČSOB,“ zdůraznil v dubnu předseda ČMKOS Josef Středula.

Server iRozhlas uvedl, že na platech už se po několikaměsíčním vyjednávání dohodli zaměstnanci ve všech bankách – kromě ČSOB. 

Pokud by došlo ke stávce, bylo by to v novodobé historii České republiky poprvé, kdy by stávkovali bankovní úředníci. V Evropské unii stávkují často. Naposledy vyšli bankovní úředníci do ulic třeba v Londýně nebo Paříži, uvedl server.