V Číně roste počet firem, které nejsou schopny splácet dluhopisy. Tlak regulačních úřadů roste

V Číně narůstá počet firem, které nejsou schopny splácet své dluhopisy. Celková hodnota nesplacené částky se meziročně zvýšila o 32 procent, uvedl s odvoláním na údaje banky Standard Chartered ekonomický list Financial Times. Souvisí to i s tlakem čínských úřadů na finanční ozdravení firem.

Letos nesplatilo své dluhy už devět čínských firem, z toho osm soukromých. List uvádí, že podniky se dostávají do problémů se splácením i kvůli rostoucímu tlaku čínských regulačních orgánů, které v poslední době zasahují proti nadměrnému půjčování a proti neprůhlednému sektoru stínového bankovnictví. Stále ostřeji také vystupují proti podvodům firem. Zvláště těch, které mohou poškodit větší počet drobných investorů. 

Analytik banky Standard Chartered Jeffrey Zhang varoval před dalšími problémy se splácením v soukromém sektoru. Kvůli tlaku regulačních orgánů na omezení financování investic prostřednictvím úvěrů je nyní pro firmy obtížné své dluhy refinancovat. Investoři jsou také čím dál vybíravější v tom, komu půjčí.

Mezinárodní ratingová agentura Moody's upozornila, že v nejbližších dvou letech bude na refinancování splatných dluhů potřeba „značná částka“. Jen v příštím roce mají být splaceny firemní dluhopisy za tři biliony jüanů (10,2 bilionu korun).

Čína se zaměřila na takzvané stínové bankovnictví, což je forma půjček poskytovaných mimo regulovaný bankovní sektor. Moody's odhaduje, že objem aktiv ve stínovém bankovnictví loni vzrostl o 1,1 bilionu jüanů, což je ve srovnání s částkou 11,2 bilionu jüanů (38,1 bilionu Kč) v roce předchozím nárůst asi o deset procent.

Kampaň čínské vlády za omezení růstu dluhu a snížení finančních rizik vytvořila problémy s refinancováním dluhu hlavně pro slabší dlužníky. Jsou mezi nimi přitom i místní samosprávy.

Čínská vláda přitvrzuje

V poslední době přibývá zpráv, že čínská vláda v poslední době stále přísněji zkoumá finanční situaci velkých firem a neváhá zasáhnout.

Zřejmě nejnovějším výsledkem tohoto tlaku je rozhodnutí čínského soudu z minulého týdne poslat zakladatele a bývalého šéfa pojišťovny Anbang Insurance Group na 18 let do vězení. Wu Siao-chuej přiznal, že podvodně získal miliardy dolarů od investorů.

Wu založil firmu Anbang v roce 2004. Byl obviněn z klamání investorů a převedení jejich peněz pro svoji vlastní potřebu. Zadržen byl loni a letos v únoru regulátoři převzali kontrolu nad Anbang. V březnu se Wu objevil ve státní televizi, kde přiznal vinu. Kromě vězení bude Wuovi rovněž zabaven majetek 10,5 miliardy jüanů (35,6 miliardy Kč).

obrázek
Zdroj: ČT24

Pod tlak se dostaly i další velké firmy. Například zadlužený konglomerát HNA Group kvůli tomu plánuje prodat své nemovitosti v Číně v celkové účetní hodnotě 2,2 miliardy dolarů (45 miliard Kč). Původně letecká společnost začala na dluh nakupovat reality po celém světě a odkoupila mimo jiné i podíl v největší německé bance Deutsche Bank.

Server South China Morning Post pak před časem informoval o zásahu proti impériu podnikatele Siao Ťien-chuy. To zahrnuje hlavní konglomerát Tomorrow Holdings a širokou síť přidružených podniků. Úřady mu nařídily prodat kvůli splacení bankovních úvěrů v letošním roce majetek ve výši 150 miliard jüanů (490 miliard korun). Jako důvod uvádějí neprůhledné podnikání firmy, které s sebou nese rizika ohrožující finanční bezpečnost země. Pokyn prodávat dostal i konglomerát Dalian Wanda Group.

Do potíží se dostala rovněž společnost CEFC, která nakupovala také v Česku a nyní zápasí s dluhy. Navíc je její šéf, Jie Ťien-ming, v Číně vyšetřován pro podezření z porušení zákona a předpokládá se jeho odchod z čela firmy. Až do prošetření záležitosti však zůstává poradcem prezidenta Miloše Zemana.