Hospodaření obcí loni opět skončilo v přebytku. Města a vesnice také začaly výrazněji investovat

Události: Hospodaření obcí v roce 2017 (zdroj: ČT24)

Už sedmý rok za sebou skončily rozpočty měst a vesnic v Česku s přebytkem, loni to bylo 14 miliard. Daří se také snižovat dluh, který klesl na méně než 47 miliard korun. Na svých bankovních účtech však mají obce celkem 118 miliard. Jako celek by tak mohly splatit svůj dluh dvakrát.

Držet vyrovnaný rozpočet se snaží třeba v Kateřinicích na Vsetínsku. Musí investovat do zajištění zásob pitné vody  a nový vrt je vyjde na více než tři miliony korun. 

„Osmdesát procent naše obec dostala dotaci ze státního fondu životního prostředí,“ uvedl starosta Kateřinic Vojtěch Zubíček (nestr.). Celkem loni získaly obce na dotacích zhruba 32 miliard. Jejich objem tak meziročně stoupl asi o 4 procenta.

Možnosti v dotačních penězích budou hledat i v Píšti na Hlučínsku. Také zde musí investovat do zajištění pitné vody. Loni jejich výdaje převýšily příjmy zhruba o desetinu, tedy o 3,5 milionu korun. 

Obce zvyšují investice

Vesnice a města hospodaří podle ekonomů mnohem lépe než stát. „Je to dáno také opatřeními ze strany ministerstva financí, která limitují kapacitu obcí a krajů se zadlužovat,“ uvedla hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Celkové příjmy obcí loni podle CRIF vzrostly o zhruba 12 miliard na 216,5 miliardy korun. Obecní výdaje pak stouply o 25 miliard na 202,5 miliardy korun.

Nárůst příjmů způsobil především nárůst daňových příjmů o 11,7 miliardy na 151,2 miliardy korun. „V uplynulém roce získávaly obce z daní 70 procent všech svých prostředků. Ještě v roce 2010 přitom daňové výnosy tvořily necelou polovinu příjmů obcí,“ uvedla analytička CRIF – Czech Credit Bureau Věra Kameníčková. 

Kapitálové výdaje obcí, tedy investice, loni meziročně stouply o 14 miliard korun na 55 miliard korun. „Obce v uplynulém roce převzaly iniciativu a začaly investovat i přesto, že podíl spolufinancování z Evropské unie se dále propadl. Zatímco v roce 2010 financovaly svůj rozvoj z 58 procent z vlastních zdrojů, loni tvořily vlastní prostředky obcí již 83 procent všech investic,“ uvedla Kameníčková.

  • Nejvyšší ratingové ohodnocení A podle ukazatele iRating společnosti CRIF vykázalo 507 obcí. 
  • Naopak 480 obcí obdrželo nejhorší ratingové hodnocení C-, což je pokles o 51. V Česku je zhruba 6250 obcí. 
  • Celkový iRating obcí byl ovšem loni nejlepší za posledních devět let.
  • Zdroj: ČTK