„Bude to průšvih.“ Babiš je kritický k proplácení prvních dnů nemoci, je to ale podmínka vlády s ČSSD

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) se staví kriticky k obnovení proplácení náhrady mzdy během prvních tří dnů nemoci. Bude to průšvih, řekl na přednášce na Vysoké škole ekonomické (VŠE). Zároveň ale uvedl, že schválení takového opatření je nutné, aby vznikla vláda s důvěrou. Zrušení takzvané karenční doby požaduje ČSSD, s níž ANO jedná o vytvoření menšinového kabinetu, stejně jako komunisté, kteří mají kabinet ve sněmovně tolerovat.

„Říkáme, že to bude průšvih, že nejsou lidi, že to bude zneužíváno,“ prohlásil Babiš. Zneužívání by podle něj mohlo zabránit zavedení elektronických neschopenek, přesto se ale staví ke zrušení karenční doby kriticky. „Já vím, že je to problém. Ale musíte si vybrat, buď chcete vládu s důvěrou, nebo něco jiného,“ řekl.

Zrušení karenční doby požadovala při vyjednávání o vládě sociální demokracie a ANO na její požadavek přistoupilo. Podle středeční dohody vyjednávačů obou uskupení by proplácení nemocenské v prvních třech dnech stonání mohlo být obnoveno od začátku července 2019, lidé by dostávali 60 procent mzdy.

Karenční dobu zavedla v úsporném balíčku koaliční vláda bývalého předsedy ODS Mirka Topolánka. Ústavní soud ji k pololetí 2008 zrušil, kabinet neproplácení prosadil znovu, ale snížil odvody firmám. Ústavní soudci poté úpravu nechali v platnosti.

E-neschopenky se odkládají

Babišem zmíněné e-neschopenky měly původně odstartovat začátkem příštího roku. Jenomže ačkoliv se nástroj připravuje od poloviny roku 2016, ministryně v demisi Jaroslava Němcová (ANO) už v březnu oznámila, že je projekt skoro na začátku.

Ministerstvo práce a sociálních věcí teď navrhuje prozatím ze zákona o nemocenském pojištění elektronické neschopenky vyškrtnout. Podle představ resortu by měl vzniknout úplně nový zákon a e-neschopenky by podle něj začaly fungovat až od ledna 2021. 

Zavedení elektronických neschopenek by v souvislosti se zrušením karenční doby požadovali také zástupci zaměstnavatelů. Ti se jinak staví ostře proti rušení.