Ošizené masové konzervy z Polska se v akci objevily i v Kauflandu

Kaufland v dubnu nabízel v akci masové konzervy ve skle, které obsahovaly významně menší podíl masa, než uváděla etiketa. Nápis na obale navíc sliboval výrobek „delux“. Na závažný případ falšování potravin ve slevové letákové akci upozornila Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Jde o další nález tohoto typu, minulé se týkaly řetězců Lidl a Penny Market.

Prohřešek se opět týkal výrobků označených jako Sedlácké vepřové maso a Chalupářské vepřové maso. Nabízené ale byly v Kauflandu pod značkou Taste meat. Oba výrobky byly podle inspekce zpracovány v Polsku.

U sedlácké konzervy šlo o výrobek o hmotnosti 300 g s trvanlivostí do 23. března 2021. Na etiketě potraviny bylo uvedeno 86 procent masa, laboratorním rozborem byl ale zjištěn podíl masa ve výši 74,3 procenta.

Chalupářská konzerva měla rovněž hmotnost 300 gramů, trvanlivost byla do 20. března 2021. Podle etikety měl být podíl masa 89 procent, v laboratoři ale zjistili, že reálně dosahoval 79,2 procenta.

Uvedením nepravdivé informace výrobce klamal spotřebitele a potravinářská inspekce prodejci uložila, aby závadné šarže stáhnul z celé tržní sítě. Inspekce rovněž zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martin Klanica považuje klamání zákazníka v těchto případech za velmi závažné, zvlášť když jde o letákovou akci.

Ošizené konzervy nabízel Lidl a Penny Market. Výrobce vyjádřil politování

Jde o třetí takový případ, o kterém inspektoři informovali. Koncem dubna upozornili na ošizené masové konzervy v Lidlu, které řetězec nabízel pod privátní značkou Pikok. Lidl označil incident za pochybení dodavatele, produkty stáhl z prodeje.

Už v březnu byly problematické konzervy nalezeny v Penny Marketu, který je nabízel v akci. V masných výrobcích značky Šlechtická Sýpka našli inspektoři asi o 20 procent méně masa, než bylo uvedeno ve složení na obalu.

Výrobcem v případě konzerv v Lidlu a Penny Marketu, kterého uváděly i obaly, byl Pamapol z města Rusiec v Polsku. Společnost vyjádřila politování s tím, že věc interně šetří. Na etiketě výrobků v Kauflandu konkrétní výrobce uveden není, dovozcem je pražská společnost Laska
Dalboss.